Mantar – The Modern Art Of Setting Ablaze

We leven in een tijd waarin heel veel mogelijk is, zeker dankzij de komst van technologie. Deze twee heren lijken dat als geen ander te weten, want met slechts twee bandleden presteren zij zeer goed op de metalmarkt en weten zelfs een contract te krijgen bij niemand minder dan Nuclear Blast Records!

Opgericht in 2012 en inmiddels alweer twee albums verder, komt Mantar dit jaar met het album The Modern Art Of Setting Ablaze. Een 47 minuten durend album gevuld met black metal doom punk (is dat een genre?). De muziek is in ieder geval zwaar, rauw en ruig, en daar komen ook de kunsten van de moderne technologie naar boven. Dit album is namelijk opgenomen zonder basgitaar, maar de productie klinkt dermate vol en krachtig dat dit totaal niet opvalt.

Het begint allemaal kalmpjes met het intro nummer, The Knowing, en bouwt gelijk een atmosfeer op voor het opvolgende Age Of The Absurd. Een knaller van een track met een bombastisch intro en blackmetalriffs gedurende het nummer. De strot van Hanno klinkt net als mijn strot nadat ik teveel heb gerookt, maar dan honderd keer beter. Ruig en schor is de basis van zijn zang, net als de klank van de instrumenten. Echt punk hoor ik nog niet terug in deze plaat, eerder een nieuwe vorm van black metal.

Waar de ‘punk’ in black metal doom punk wel te horen is, is aan het begin van Seek + Forget. Het duurt echter niet lang voor het over gaat in een gedegen potje metal. Duister maar melodisch is de constante toon in dit nummer en klinkt lekker. Midgard Serpent (Seasons Of Failure) is ook een prima track en niet alleen vanwege de naam. Een lekker mid-tempo nummer met een gave melodie en lompe drums. Het tempo gaat iets omhoog in Dynasty Of Nails en klinkt in de refreinen een klein beetje als de band Darkest Hour. We nemen vervolgens een duik onder water met Teeth Of The Sea, een beukende track die weer meer aan post-rock meets metal doet denken. Een beetje als de band Tribulation, zeg maar. De afsluiter van het album heet heel toepasselijk The Funeral en is lekker zwaar en bombastisch.

Hoe Mantar in vredesnaam bij het eigen toegekende genre (black metal doom punk) komt, is mij een raadsel. Dat het anders is dan anders, is wel duidelijk. Het album The Modern Art Of Setting Ablaze bevindt zich in een eigen klasse en het is dan ook moeilijk om een vergelijking te kunnen maken met andere artiesten. Wat de mannen wel goed hebben gedaan, is het schrijven van korte doch krachtige nummers. Dit maakt het vrij eenvoudig om de aandacht er goed bij te kunnen houden en met genoeg dynamiek op de gitaren verveelt het geen moment.  Dat gezegd hebbend, is er voor mij ook een zeer groot minpunt aan dit album: er is geen enkele gitaarsolo aanwezig! Het is absoluut geen must om in elk nummer een pingeltje te hebben, maar een goed geplaatste gitaarsolo zorgt vaak wel voor een hoogtepunt in een nummer en dit blijft bij Mantar helaas uit.

The Modern Art Of Setting Ablaze is op zich een prima album dat lekker weg luistert, maar niet voldoende indruk maakt om echt op te vallen. Het is meer een album voor op de achtergrond.

Score:

72/100

Label:

Nuclear Blast, 2018

Tracklist:

 1. The Knowing
 2. Age Of The Absurd
 3. Seek + Forget
 4. Taurus
 5. Midgard Serpent (Seasons Of Failure)
 6. Dynasty Of Nails
 7. Eternal Return
 8. Obey The Obscene
 9. Anti Eternia
 10. The Formation Of Night
 11. Teeth Of The Sea
 12. The Funeral

Line-up:

 • Hanno – Zang, Gitaar
 • Erinc – Drums, Zang

Links: