Mantar – Ode To The Flame

Mantar – Ode To The Flame

Nuclear Blast Records, 2016

De Duitse sloopkogel is terug. Na twee jaar brengt Mantar het tweede album uit, getiteld Ode To The Flame. De band laat een verder ontwikkeld geluid horen, maar het lompe, groovende geweld dat Death By Burning kenmerkte, blijft de kern van hetgeen dit Duitse duo voortbrengt. Het blijft ongelooflijk hoe gelaagd en hard deze muziek klinkt als je in gedachten houdt dat het hier slechts twee personen betreft.

 

Een groot verschil met het eerste album, althans voor mij, is de aanwezigheid van een behoorlijke hardcore-vibe. Misschien komt het door de post-metal die in veel van de riffs is verweven, misschien komt het door de stugge, hamerende drumpartijen, maar feit is dat ook dit album weer een agressie uitwasemt waar menige band een puntje aan kan zuigen. Of het nu het aanmoedigende Era Borealis is dat bijna als een hymne aandoet of de slepende, met black doorspekte, lompheid van I Omen, alles wordt met dezelfde vernietigende overtuiging gebracht. Toch blijft de groove alles domineren en neemt het soms bijna rock ‘n roll-achtige vormen aan. Neem bijvoorbeeld Era Borealis, waar het intro tegelijkertijd allesvernietigend en catchy is, om vervolgens keihard los te barsten. Maar ook Cross The Cross, waarvan het niet al te veel moeite zou kosten om het te transformeren tot een subliem stoner nummer, is een uitstekend voorbeeld van de aanstekelijke grooves op Ode To The Flame.

Wat opvalt, is de prominente aanwezigheid van een orgel, zowel gebruikt als intro alsook een smaakmaker in de nummers. Er wordt handig gebruik gemaakt van dit nieuwe element, met het orgel als interessante toevoeging tot het geheel en niet als overbodig element, zoals maar al te vaak wordt gedaan. Desondanks blijft het album overal loodzwaar en recht voor zijn raap. Geen poespas en geen gezeur, dat zouden de rauwe riffs ook helemaal niet kunnen gebruiken.

Mantar is terug en wel op dezelfde overdonderende manier waarop het duo vier jaar geleden voor het eerst hun lelijke kop liet zien. Het unieke geluid is bewaard gebleven en toch uitgebreid, met als gevolg een logisch vervolg op het debuutalbum. Mantar was altijd al een band om live mee te maken en dit album zal die ervaring vermoedelijk alleen maar intenser maken.

Tracklisting:
 Mantar - Ode To The Flame

 1. Carnal Rising
 2. Praise The Plague
 3. Era Borealis
 4. The Hint
 5. Born Reversed
 6. Oz
 7. I Omen
 8. Cross The Cross
 9. Schwanenstein
 10. Sundowning

Line-up:

 • Erinc – Drums, Vocalen
 • Hanno – Gitaar, Vocalen

Links: