Mansion – First Death of the Lutheran

Het optreden in 2014 op Roadburn van het anti-Lutheraanse gezelschap Mansion wist grote indruk te maken. Zangeres en voorgangster Alma, gekleed in stemmig ouderwets zwart, met het boek in de hand en daarmee korte metten makend met de ketters. Een en ander werd muzikaal vormgegeven door langzame en zware muziek, zeg maar gerust een doomfeestje. Het plaatwerk bleef echter instrumentaal flink achter bij het livegeluid, middels de leuke EP Uncreation uit datzelfde jaar, alsmede nog twee EP’s en singles. Een split met Cardinal Wyrm in 2017 was het meest recente wapenfeit. Met First Death of the Lutheran is er nu het eerste volwaardige album.

Ergens in 2016 is het al fout gegaan met Mansion, als we dit tenminste op het metalvlak bekijken. Het nummer Altar Sermon werd met een remix, nu voorzien van een elektrobeatbehandeling, als single opnieuw uitgebracht. Die lijn wordt helaas voortgezet op dit debuutalbum. Ieder nummer hangt aan een elektronische kapstok, terwijl het gitaargeluid, ondanks de aanwezigheid van twee gitaristen, amper nog te horen is. Wat nog erger is, is dat de vocalen van Elma ook met grote regelmaat door een digitale vervormer gaan. Zo zonde. Er is echter één nummer dat de aanschaf van dit album wellicht kan rechtvaardigen, namelijk het bijna acht minuten durende The Eternal. Hierop zingt Alma met normale stem een duet met een zekere Albert. Dat stemgeluid komt bekend voor en doet met weemoed denken aan het ontbonden Reverend Bizarre. Het nummer zelf is een zeer beklemmende plechtstatige psalm om het zo maar eens te zeggen, welke het zelfs goed zou kunnen doen bij onze zwarte kousen vrienden. Zo mooi, de herhaalfunctie heeft overuren gedraaid. Maar dat is het dan ook wel op dit album.

Het thema en de duistere sfeer die Mansion weet neer te zetten is prima, maar de elektronische benadering en de deels vervormde vocalen ontnemen veel luisterplezier. We kunnen beter spreken van een nieuw genre, te weten electro doom. Op metalgebied is First Death of the Lutheran echter een flinke teleurstelling, hetgeen zich dan ook uit in het eindcijfer. Laten we dan nog maar eens die liveopname gaan opzetten…

Score:

52/100

Label:

I Hate, 2018

Tracklisting:

 1. Wretched Hope
 2. Lutheran
 3. The Eternal
 4. 1933
 5. First Death

Line-up:

 • Alma – Zang
 • Osmo – Zang
 • Veikko-Tapio – Gitaar
 • Jaakob – Gitaar
 • Immanuel – Bas
 • Matti-Juhani – Toetsen
 • Atami – Drums

Links: