Månegarm – Ynglingaättens öde

“Life is like a box of chocolates, you never know what you are gonna get”. Een quote die eigenlijk ook van toepassing zou kunnen zijn op het werk van het Zweedse trio achter Månegarm. Er zijn wat zekerheden, want folk zal steeds een vaste waarde blijven in de zwartgeblakerde metal van dit gezelschap, maar in het verleden durfde dit zowel de smerige blackmetalhoek uitgaan, als de commerciële Amon Amarth-richting met tracks als Odin Owns Ye All (nog steeds fan!). Soms krijg je wat meer rustpunten zoals die te vinden waren op de EP Urminnes hävd uit 2006, maar je weet nooit precies welke mix het gaat worden.

We zeggen het maar meteen: Odin keert niet terug en het lijkt nergens op de kampvuursongs van die gouden EP. Freyr blod trapt de plaat af en meteen krijgen we scherpe black metal met een kenmerkend dansbare vibe. Je zou haast denken dat er soms wat Korpiklaani-kantjes komen kijken op deze plaat, tot Jonne zelf wat later opduikt tijdens Stridsgalten. Dit werk wijkt echter nog steeds sterk af van de Finse band door de diepgang van deze folkblack, de gelaagde gitaarpartijen en gekende afwisseling tussen screams en heldere vocalen. Nog steeds het stokpaardje van deze band als je het mij vraagt.

Is het dan echt baanbrekend voor een Månegarm-album? Er zijn al wel meer potten gebroken in dit Zweedse kamp als je het mij vraagt. Met Adils fall bewijzen de heren dat ze wel erg op safe spelen, net als op En snara av guld waar de melodieuze lijn zelfs wat Iron Maiden-tintjes meekrijgt. Samen met de zang van Lea Grawsiö Lindström klinkt het buitengewoon mooi en vormt het zeker één van de hoogtepunten van deze plaat. Zeer anders dan het huppelnummer Stridsgalten dat erop volgt. Na wat matigere nummers komt er eindelijk een rustpunt met Hågkomst av ett liv. Veel te lang heeft het naar mijn gevoel geduurd eer we een emotionele treffer als deze konden terughoren op deze nieuwe telg.

Een Månegarm-album beoordeel je op het gevoel. Het voelt aan alsof er minder diepgang is dan op de voorgaande twee platen en de band hier en daar toch wel op safe blijft spelen en minder experimenteert. Drie of vier nummers verdwijnen in de playlist en mogelijk overtuigt het geheel me meer op een live-show. Deze zomer toch maar eens in het oog houden, deze Zweden.

Score:

75/100

Label:

Napalm Records, 2022

Tracklisting:

 1. Freyrs blod
 2. Ulvhjärtat
 3. Adils fall
 4. En snara av guld
 5. Stridsgalten
 6. Auns söner
 7. Vitta vettr
 8. Hågkomst av ett liv
 9. The Wolfheart (English version)

Line-up:

 • Erik Grawsiö – Zang, bas
 • Markus Andé – Gitaar
 • Jacob Hallegren – Drums

Links: