Mammoth WVH – II

Wolfgang Van Halen maakte in 2021 indruk met zijn debuutalbum Mammoth WVH. Misschien niet zozeer vanwege het redelijk standaard songmateriaal, dat in het straatje van Foo Fighters, Alter Bridge en Tremonti ligt, maar vooral omdat hij het gehele album zelf inspeelde en zong in de 5150-studio van zijn vader en zich zowel op drums, bas, gitaar en als zanger bovengemiddeld bekwaam toonde. Al met al was het debuutalbum wat mij betreft niet interessant genoeg om regelmatig te draaien omdat de nummers an sich te weinig boden om mij als luisteraar te blijven boeien. Als opener van Metallica in Amsterdam eerder dit jaar kwam het songmateriaal beter uit de verf.

De sterke eerste single Another Celebration At The End Of The World, een energieke uptempo rocker met spetterend gitaarwerk, deed bij mij de hoop gloren dat op de opvolger II iets meer van het standaardrecept werd afgeweken. Ook opener Right? klinkt veelbelovend, zeker met de stevige gitaarriffs in het tweede deel van het nummer. Helaas is het album verder lang niet altijd zo spannend. Vooral nummers als Like A Pastime, Miles Above Me, I’m Alright en Erase Me klinken gewoon te gezapig en belegen. Het is allemaal wel heel erg mainstream gepolijste Amerikaanse rock zonder rauw randje.

Toch kent het album naast de twee eerder genoemde nummer nog een aantal lichtpuntjes. Het meeslepende Take A Bow, met zeven minuten het langste nummer van de plaat, kent een sterke opbouw en ontwikkelt zich halverwege tot een heavy groovende track. Ook het afsluitende Better Than You, dat weliswaar wat flauw begint, blijkt een wolf in schaapskleren als het nummer zich verder ontwikkelt. Vooral de zangharmonieën zijn erg sterk op dit nummer. Al met al is het helaas te weinig om het album als geheel te redden.

Score:

65/100

Label:

BMG, 2023

Tracklisting:

 1. Right?
 2. Like A Pastime
 3. Another Celebration At The End Of The World
 4. Miles Above Me
 5. Take A Bow
 6. Optimist
 7. I’m Alright
 8. Erase Me
 9. Waiting
 10. Better Than You

Line-up:

 • Wolfgang Van Halen – Alles

Links: