Malignant Aura – Abysmal Misfortune Is Draped Upon Me

Het Australische Cursed by a Hag werd in 2017 opgericht door Chris Clark en hij bracht in eigen beheer een demo uit. De band groeide uit tot een vijfmansformatie en het jaar na oprichting werd de bandnaam omgezet in Malignant Aura. Dit jaar is dan eindelijk het debuut verschenen. Dat draagt de melancholische titel Abysmal Misfortune Is Draped Upon Me. Twee van de drie nummers die reeds te vinden waren op eerder genoemde demo, zijn daadwerkelijk op het album terechtgekomen.

De titel geeft je gelijk een eerste indruk van wat je te wachten staat: melancholische death/doom. Naar mijn mening zijn de Peaceville Three (Paradise Lost, My Dying Bride, Anathema) een goede leerschool geweest voor het geluid van Malignant Aura. De kenmerken van deze voorbeelden zijn verweven in de zes composities die je voorgeschoteld krijgt. Zoals in de doom gebruikelijk hebben de songs een meer dan gemiddelde lengte, variërend tussen 7 minuten en 44 seconden (In a Timeless Place Beneath the Earth) en 11 minuten en 40 seconden (There Is Blackness In the Water). In totaal bijna vierenvijftig minuten pure, desperate, melancholische death/doom.

Toch weet Malignant Aura er een eigen draai aan te geven door heel licht enige progressieve invloeden toe te voegen. Luister bijvoorbeeld maar eens naar de track die verantwoordelijk is voor de bandnaam.

Abysmal Misfortune Is Draped Upon Me is een sombere reflectie op de spectrale en lichamelijke aspecten van de menselijke strijd. Treurige melodieën en knallende riffs vormen de gemartelde, vaak logge death metal.

Wat wel opvalt, is de nogal vlakke mix van de drums en dan met name de basdrums. In een intro zoals dat van There Is Blackness in the Water verwacht ik bij een dergelijke blastbeat een dreun die mijn apparatuur door de kamer doet galopperen maar deze kwam niet van zijn plaats. Dit is echter het enige minpuntje dat ik kan vinden aan deze schijf. Liefhebbers van genreklassiekers als Paradise Lost, Hooded Menace, Mournful Congregation, Disembowelment en My Dying Bride kunnen heel veel plezier beleven aan het werk van Malignant Aura.

Score:

88/100

Label:

Bitter Loss Records, 2022

Tracklisting:

 1. Malignant Aura
 2. In a Timeless Place Beneath the Earth
 3. There Is Blackness in the Water
 4. Abysmal Misfortune Is Draped Upon Me
 5. A Soliloquy Beneath the Sepulchre
 6. …and so It Was That I Lay Down Forever

Line-up:

 • Chris Clark – Gitaar
 • Dalton Quade Wilson – Gitaar
 • Tim Smith – Zang
 • John Ennis – Basgitaar
 • Pete Robertson – Drums

Links: