Malignament – Hypocrisis Absolution

Een nieuwe Finse band presenteert zich aan de horizon. Een Fins label, Primitive Reaction, brengt dit geweld van hun landgenoten uit. Na één demo, uitgebracht in 2019, vond Malignament het blijkbaar wel tijd om met Hypocrisis Absolution als debuutalbum naar voren te komen. Voorstanders en mensen met liefde voor black metal uit dit Scandinavische land, mogen zich in ieder geval weer in de handen wrijven want ook zij hebben er een kwaliteitsvolle band bij. Er is maar weinig verschil, ook al vermeldt de platenboer dit anders, met de muziek van landgenoten als Sargeist, Horna, Behexen en dergelijke. IJskoude melodielijnen, opzwepende ritmieken en drumthema’s maar ook de typische groezelige productie is aanwezig. Betreffende die productie kan wel gezegd worden dat deze wat zuiverder is en dat de vocalen wat in het midden gemixt zitten. Het klinkt dus alsof deze worden omarmd door de donkere muziek in kwestie.

Nummers als Thunder Of Awakening en Call To Arms zijn, in de bovenvermelde traditie, eerder typisch te noemen. Furieuze drums en ijskoude, eerder priemende, gitaarlijnen nemen het heft in handen en worden daarbij geholpen door een breder vocaal palet. Je hoort zelfs wat dreigend gebrachte cleane vocalen. Like Rats They Follow neemt in de eerste maten wat gas terug en probeert zo de zee te splijten alvorens de snelheid gevoelig wordt opgedreven om een wolkbreuk te induceren.

En het klettert boosaardige riffs alsof het een lieve lust is. Storm And Chaos Within maar ook zeker Unforgiven North omarmen de duisternis met een beklijvende drumdynamiek en dito gitaarthema’s. Naarmate de plaat vordert heb je het gevoel dat het toch allemaal wat te veel van hetzelfde is alhoewel de boosaardige kadans duchtig wordt aangehouden. Maar vanaf Wolf And The Moon is het vet toch wat van de soep en wordt er maar al te vaak teruggegrepen naar de gekende aanmeerpunten.

Op zich een aangename plaat waarop weliswaar weinig tot niks vernieuwends te vinden is, doch die op zijn beurt wel lekker wegluistert. Voor de echte blackmetaladepten met een voorliefde, en dus een kloppend hart, voor de typisch Finse school.

Score:

75/100

Label:

Primitive Reaction, 2021

Tracklisting:

  1. Thunder Of Awakening
  2. Call To Arms
  3. Like Rats They Followed
  4. Storm And Chaos Within
  5. Unforgiving North
  6. Wolf And The Moon
  7. And The Empires Will Fall
  8. Bloodlust And Immortality

Line-up:

  • Onbekend

Links: