Malfested – Unethical Creations

Wie zichzelf een beetje verdiept in de Belgische death metal, zal beamen dat er langzaam maar zeker weer een stabiele basis begint te ontstaan van gretige bands met progressie. Het underground label Necktwister zorgt voor een warme thuishaven en geeft al deze opkomende orkesten een duwtje in de rug. Geweldig, exact wat we nodig hebben in de Lage Landen! Immers, in België hebben ze ervaren dat het geen utopie is om met death metal de Benelux te ontstijgen. Ook dit Malfested begint met zijn tweede EP Unethical Creations én het tekenen bij Necktwister wat meer massa te kweken.

Hoewel dit schijfje slechts vijf nummer bevat, bedraagt de speelduur alsnog bijna een half uur aan death metal. Dan weet je op voorhand dat er een technische lading in verwerkt is, en dat blijkt het geval te zijn. Als er nog eventuele twijfel zou zijn, is die vanaf de eerste seconde overigens al compleet weggevaagd. Geïnspireerd door Scandinavische melodeath à la Entombed en Bloodbath, knalt By Hateful Design er meteen lustig op los nadat het onheilspellend intro voor een passende start zorgt. Door het lage gebrul van Arne Vandoorne en de sfeer verhogende tremeloriffs legt Malfested vooral onherroepelijk een link naar de landgenoten van Carnation die exact dezelfde adoratie delen. De vijfenhalve minuut zijn bedachtzaam ingericht met de nodige acceleraties in tempo en veel ruimte voor een logische op- en afbouw. Het openingsnummer vloeit naadloos over in Unethical Creations dat lekker dreigend klinkt, gave breaks bevat en en vooral overtuigd door de sterke wisselwerking van grunts en krijszang. Als je niet beter zou weten zou je ook hierbij denken dat er nieuw werk van Carnation op de speler ligt. Absoluut een mooi compliment voor het gezelschap.

 

 

Met het paradepaardje The Abhorrent Arise trekt men eveneens in een identieke aanpak alle registers open. De single zorgt voor een mooi uithangbord waarbij er wederom een belangrijke rol is weggelegd voor beide gitaristen. De snerpende gitaarakkoorden zorgen voor de rode draad van Malfested en bouwen in dit nummer na het ingetogen moment halverwege weer gestaag richting de kers op de taart: een corige breakdown die er heerlijk in hakt. Met zesenhalve minuut die nergens zo aanvoelt, is de langste speelduur van de vijf nummers op deze plaat bereikt. Ook hier loopt de muziek feilloos door in Scorched Earth waarin we hetzelfde strijdplan voor de voeten krijgen geworpen. Dat blijkt na meerdere luisterbeurten voor een terugkomend en licht knagend gevoel te zorgen. Inmiddels zijn er namelijk al circa twintig minuten aan melodeath de revue gepasseerd, maar het voelt door deze toepassing als één lang nummer. Kwalitatief dik in orde, maar het neemt daardoor ook wat in zijn kracht af. Last Light Of A Dying sluit de EP in stijl af, als zijnde een ode aan de Scandinavische death.

Malfested laat met Unethical Creations horen dat het een band is die iedere fan van melodieuze death metal in de gaten mag gaan houden. De vijf nummers klinken oerdegelijk en met iets meer gogme en het niet continu uitspelen van de sterke troefkaarten, kan de toekomst er alleen nog maar rooskleuriger uit komen te zien. Een aanwinst voor de metalscene in de Benelux en zeker een gemiste kans als je dit gezelschap geen kans geeft!

 

Score:

82/100

Label:

Necktwister, 2022

Tracklisting:

  1. By Hateful Design
  2. Unethical Creations
  3. The Abhorrent Arise
  4. Scorched Earth
  5. Last Light Of A Dying Ember

Line-up:

  • Arne Vandoorne – Vocalen
  • Niels de Craemer – Gitaar
  • Cyril Hostyn – Gitaar
  • Ruben Bossuyt – Basgitaar
  • Peter Craeynest – Drums

Links: