Malevolentia – République

Het Franse Malevolentia maakt filmische muziek, maar dan nét even anders. Er is namelijk geen film. Hun symfonische black metal wordt verfraaid door de hysterische stem van een dame die haar mondje op alleraardigste wijze weet te roeren: zangeres Spleen. Grappig detail: de teksten zijn in het Frans. Nu weet ik niet hoe het met uw Frans gesteld is, maar zelfs als u een aardig woordje spreekt is het een hele uitdaging om enige betekenis op te maken uit de hysterische frasen van deze stoere Française. Gelukkig stoort het verder allemaal niet, want het klinkt evengoed erg lekker. Tja, en de muziek is wel een tikje bombastisch en dramatisch aangezet, maar stiekem deert dat ook weinig.

Het intro van menig nummer op deze plaat zou zo een aflevering van Game Of Thrones kunnen opsieren, totdat Spleen begint te schreeuwen, want dan is er toch echt sprake van een ander sfeertje. Ze blijkt echter ook over een prachtig zuiver stemgeluid te beschikken, zoals ze onder andere laat horen in het meeslepende Eschatos. De horrorachtige passages, waar de muziek eveneens bol van staat, doen hier en daar wel wat denken aan de macabere sprookjes van Carach Angren.

République is een conceptalbum geworden, geïnspireerd op het proza van Franse auteurs rond maatschappijkritische thema’s als de toenemende macht van grote ondernemingen en financiële instellingen die de Franse samenleving bedreigen. Op alweer het derde album van Malevolentia worden deze hedendaagse thema’s eens even piekfijn in historisch perspectief geplaatst. In ruim vijftig minuten wordt u meegenomen op een muzikale reis waarbij u moeiteloos de bijbehorende filmbeelden op het netvlies kunt projecteren.

Mocht u uw dagelijkse dosis drama nog niet overschreden hebben, trek u zich dan vooral even terug – bij voorkeur in een stil hoekje – en zet République op.

Label:malevolentia-cover

Epictural Production, 2016

Tracklisting:

 1. Protogonos
 2. Annuit Coeptis
 3. Völuspá
 4. Etemenanki
 5. Virtù & Fortuna
 6. Magnus Frater Spectat Te
 7. Requiem Aeternam Deo
 8. Alma Mater
 9. Qohelet
 10. Doxa
 11. Ordo Ab Chao
 12. Para Doxa
 13. Nocte & Nebula
 14. Eschatos

Line-up:

 • Spleen – Vocalen
 • Dies – Gitaar en orkestraties
 • Raido – Gitaar
 • Robin – Bas
 • JC Reiss – Drum

Links:

Score:

85/100