Malevolence – Malicious Intent

Zet je helm op, pak een knuppel en sla je hele woonkamer kort en klein! Van deze plaat wil je moshen, dingen kapot maken of zoals een iets beschaafder persoon zou doen: op zijn minst met een vies gezicht je hoofd goedkeurend wild heen en weer bewegen. Pak het beste van Sylosis, Killswitch Engage en Bleed From Within, gooi dit in de blender en Malevolence is het resultaat. We krijgen in een ruim halfuur niks minder dan kwaadaardige bedoelingen. Maak je klaar voor Malicious Intent.

De gelijknamige opener maakt direct duidelijk dat Malevolence er geen gras over laat groeien. Armpjes in de lucht en maaien met die vleesstokken. Na iets meer dan een minuut voel je het al mijlenver aankomen. Jawel, de eerste breakdown is meteen een feit. En zo beuken, raggen en grooven we door met Life Sentence, On Broken Glass en Still Waters Run Deep. Hoogstaand is het allemaal niet. Pakkend des te meer. Dit is van die muziek die je thuis keihard aanzet om het weekend in te luiden of je nieuwe persoonlijke record met hardlopen te behalen. Maar nog beter is het natuurlijk om dit live te aanschouwen in een kolkende moshpit. De groovende gitaren worden zo nu en dan voorzien van pakkende melodieën en refreinen vol geveinsde emotie. Clichématig wellicht, maar het werkt wel erg lekker.

Met Higher Place komen we aan op het rustpunt van het album. Even de helm afzetten en de schade in de woonkamer tot je nemen. Hier kan de zanger van dienst meteen laten horen dat hij ook gevoelig kan zijn. Ook de gitaristen krijgen de kans om te bewijzen dat zij meer kunnen dan het snelle vingerwerk. Voor mij hoeven dit soort nummers nooit zo, maar wel prettig als je tijdens het concert nog even bier wil halen. Gelukkig wordt ik met op het vervolg van het album aangespoord om de knuppel nog eens flink te laten rondslingeren.

De tweede helft na de onderbreking legt echter wel een fundamenteel gebrek bloot om dit Malicious Intent tot een echte topplaat te maken. Het klinkt allemaal een beetje te veel van hetzelfde. Los in een afspeellijst komen de nummers stuk voor stuk perfect tot hun recht. Lekker grooven, agressieve vocalen met zo nu en dan wat gevoel. Snelle stukken, die je adrenaline tot een hoogtepunt brengen en een semi-verplichte breakdown aan het einde van het nummer. Dat gaat helaas toch wel enigszins vervelen na tien nummers. Al met al brengt Malevolence een uiterst plezierig plaatje in de wereld waar je even helemaal los op kunt gaan.

Score:

79/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2022

Tracklisting:

 1. Malicious Intent
 2. Life Sentence
 3. On Broken Glass
 4. Still Waters Run Deep
 5. Higher Place
 6. Karma
 7. Above All Else
 8. Do Or Die
 9. Salvation
 10. Armageddon

Line-up:

 • Alex Taylor – Zang
 • Konan Hall – Gitaar, zang
 • Josh Baines – Gitaar
 • Wilkie Robinson – Basgitaar
 • Charlie Thorpe – Drums

Links: