Maiden United – Mind The Acoustic Pieces

Maiden United – Mind The Acoustic Pieces
Eigen beheer, 2010

Maiden United werd in 2006 opgericht door de Tilburgse bassist Joey Bruers, die sinds het jaar 2000 al het voortouw neemt in Up The Irons, een band die door velen gezien wordt als de beste Iron Maiden-tributeband van Nederland. Joey verzamelde voor Maiden United enkele spraakmakende muzikanten om zich heen, waaronder de Brit Damien Wilson (o.a. bekend van Threshold) en Ruud Jolie (Within Temptation). Samen herarrangeerden zij het volledige Iron Maiden-album Piece Of Mind naar een akoestische versie en legden zij dit voor ons vast op compact-disc. Het is duidelijk dat deze heren Iron Maiden in hart en nieren bij zich dragen. Zo ook in dit lyrische citaat uit het boekwerkje van hun promopakket:

”The project is called Maiden United, because we hope to bring all kinds of musicians and fans from all over the World together to celebrate the music that has already united us for over three decades.”

Alle tracks die voorbij komen op Mind The Acoustic Pieces zijn op een frisse manier herschreven zodat de nummers die in de originele versies druk en opzwepend klinken nu ineens rustgevend en beheerst overkomen. Hierbij hebben de heren van Maiden United echter niet de oorspronkelijke ‘touch’ van hun helden verloren en de songs zijn stuk voor stuk nog duidelijk herkenbaar. Damiens rustige, ingetogen stem ontleent zich perfect voor deze uitvoering. Hij weet hoe hij kan spelen met dynamiek en volume. Zijn stem en zijn gebruik daarvan hebben wel een zeer eigen geluid en ik kan me voorstellen dat sommige luisteraars hier niet zo mee overweg kunnen, maar voor mij is dit een dikke plus! De uitvoering van de andere instrumenten, de productie en de grafische aankleding zijn allen tot in de puntjes verzorgd. Opmerkelijk is nog dat in afsluiter To Tame A Land Damien een duet zingt met zangeres Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering).

Mind The Acoustic Pieces is een prachtige akoestische vertaling van de Iron Maiden-klassieker Piece Of Mind. Erg leuk idee om dit zo aan te pakken en zeker de moeite waard voor alle Iron Maiden-fans! Kan deze grootheid je echter gestolen worden, dan heeft deze tribute-cd voor jou waarschijnlijk ook weinig waarde.

Naast het album is er ook een single beschikbaar van The Trooper met daarbij een alternatieve versie van het nummer Sun And Steel waarbij Anneke de zang voor haar rekening neemt. Live was Maiden United in december 2010 al verschillende malen te bewonderen. Een tweede tournee met shows in Nederland, België, Engeland en Duitsland volgt in april dit jaar.

Tracklisting:

Maiden United – Mind The Acoustic Pieces

 1. Where Eagles Dare
 2. The Trooper
 3. Quest For Fire
 4. Still Life
 5. Revelations
 6. Die With Your Boots On
 7. Flight Of Icarus
 8. Sun And Steel
 9. To Tame A Land

Line-up:

 • Damien Wilson – vocalen
 • Ruud Jolie – gitaar
 • Joey Bruers – basgitaar
 • Marco Kuypers – piano en rhodes
 • Mike Coolen – drums

Links: