Mahr – Maelstrom

Ook Mahr en bloedkunstenaar Maxime Taccardi hebben elkaar gevonden. Niet mijn favoriete artwork van de beste man, maar wel – zo blijkt – zeer relevant ten opzichte van de muziek van Mahr. Mahr, dat is een band die deel uitmaakt van het Prava Kollektiv, samen met Pharmakeia, Arkhtinn (absolute atmosblackperfectie), Voidsphere en Hwwauoch. In 2018 belandde het album Antelux van Mahr hoog in mijn jaarlijst. Fallen Empire Records is er niet meer, maar Mahr doet gewoon verder in eigen beheer. En hoe.


Allemachtig wat prachtig. Verdraaid moeilijk om deze psychedelische razernij te omschrijven voor wat ze is. Crimineel hoe aangrijpend deze chaos klinkt. Alle geledingen van de black metal moeten dit gade slaan. Furieuze atmosferische blackdoomdeath op een hoge snelheid, met brute grooves, etherische wanhoop, een jengelende lead en een onaflatend geschreeuw dat zich ertussen door wurmt. Waanzin als kunst, kunst als waanzin. Het is zeer moeilijk om een constructie te herkennen binnen de nummers. Alles heeft een zeer eigenaardig verloop, waarin steeds vreselijker klinkenden variaties op éénzelfde gitaarlijn of spanningsboog verder uit de hand lopen. Het summum van de gillende leadgitaar, de dissonante hersenspinsels op alle mogelijke instrumenten en de hysterische vocalen zorgen voor een constante alarmfase in je reptielenbrein. Pure angst, komende van een mens die precies al 25 jaar aan een stuk in een lockdown leeft onder zijn hersenpan en voor het eerst muzikale uiting geeft aan zijn compleet vervreemde gedachten en gevoelens.

Dit Maelstrom – de titel is alles zeggend trouwens – is één van de meest ongezonde, negatieve, wanhoopsdragende, neurotische en psychedelische platen van 2020 en past perfect als soundtrack voor dit zonderlinge jaar. Het is verduiveld bizar hoe zoveel ongeordendheid zo authentiek kan klinken, hoe de niet eens zo subtiele chaos zich meester kan maken van je aandacht. Deze keer zelfs met een pak minder Darkspace vibes, een ruisender lofi klank en minder doom, maar des te meer neuroses en wanen. Het Prava Kollektiv is één van de meest dure dingen in mijn bestaan tegenwoordig. Antelux blijft mijn favoriet, al zal ook deze in de jaarlijst te zien zijn.

Score:

86/100

Label:

Amor Fati Productions, 2020

Tracklisting:

1. Pandemonium
2. Furor Internus
3. Swirling Vortex
4. Tumult
5. Furor Externus
6. In Nomine Odii

Line-up:

  • Onbekend

Links: