Maestitium – Tale Of The Endless

Dit soloproject, Maestitium, komt net als het label die deze EP Tale Of The Endless uitbrengt, uit Zweden. Het kan meteen gezegd worden, de inspiratie wordt gevonden bij bands als Insomnium, Wolfheart en mogelijk ook nog wat andere bands waar Wolfheart – mastermind Tuomas Saukkonen in opereerde, zoals bijvoorbeeld Before The Dawn. Je vist dus uit de vijver van de melodische en soms wat symfonisch klinkende death/black metal. De heer Westrin kreeg voor de opnames van deze EP hulp van niemand minder dan de heren Flodin en Fjellstrøm op respectievelijk bas en drum. Beiden zijn bekend van eveneens respectievelijk Deathbreed en Nordjevel (tevens ex-Dark Funeral). Dan heb je natuurlijk gezorgd voor een erg degelijke en meer dan solide basis.


Westrin is in staat vier nummers te schrijven die erg pakkend zijn, agressief en ijskoud, doch ook een zekere ingetogenheid omhelzen. Er zit een finesse in de vaak gelaagde melodieën. De nummers zijn erg sterk opgebouwd en vertellen elk hun eigen verhaal. Wat op zich dan weer een verwijzing is naar het hoofdthema. Blijkbaar is het concept achter deze EP een soort van levensverhaal. Het levensverhaal gaat over drie verwarde, getroubleerde personen. Qua tekstuele omlijsting zit het wel snor dus. Ook over het muzikale kader mogen we absoluut niet klagen.

Neem nu als meest typische Maestitium nummer, het titelnummer, Tale Of The Endless. Op geheel eigen Wolfheart-wijze wordt het nummer opengereten door een strakke blast, krijg je heel wat spanningsbogen te verwerken en keyboardpartijen die zachtjes de sneeuw doen smelten om dan weer messscherp met een riffcollectief en opzwepend drumthema als een ijskoude, gure noordenwind de sneeuw in je gezicht te blazen. Hier en daar hoor je wat voorzichtige cleane vocalen. Netjes gedaan hoor, luister maar eens naar Song Of The Freezing Wind.


Erg aangename kennismaking met dit solo-project Maestitium. Ik ben in ieder geval klaar voor het volledige album, net als heel wat anderen die fan zijn van eerder vermelde bands. Je ziet dat de landsgrenzen tussen Zweden en Finland erg dun zijn. En al zeker op het gebied van de extreme muziek.

Label:

Black Lion Records, 2021

Tracklisting:

  1. The Undying Travail
  2. Morning Star
  3. Song Of The Freezing Wind
  4. Tale Of The Endless

Line-up:

  • Elias Westrin – Zang, gitaar, keyboards
  • Anton Flodin – Bas (sessie)
  • Nils Fjellstrøm – Drums (sessie)

Links: