Madder Mortem – Marrow

Met het einde van het jaar in zicht wordt het ook tijd om uit de stapel met promo’s die nog wachten op een review het kaf van het koren te scheiden. Een van de albums die zeker aandacht verdient van de lezers van Zware Metalen is Marrow, het nieuwe album van het Noorse Madder Mortem.

Madder Mortem is al zo’n 20 (!) jaar actief maar mij tot voor kort totaal onbekend. Aanvankelijk wist ik niet goed wat ik met dit album moest. Het heeft dan ook ettelijke draaibeurten geduurd alvorens het kwartje begon te vallen. De muziek van deze band laat zich dan ook niet makkelijk in een hokje plaatsen. Doom, sludge, stoner, progressive rock en heavy metal, het zijn allemaal labels die op enig moment van toepassing zijn maar nooit de lading dekking.

Centraal in het geluid van de band is de warme en veelzijdige stem van Agnete Kirkevaag. Zij klinkt het ene moment breekbaar om een ogenblik later krachtig en vol power voor de dag te komen, waarbij ze me op momenten qua stemgeluid wat aan Jerney Kaagman (in een ver, ver verleden zangeres van Earth & Fire) doet denken Deze veelzijdigheid komt goed van pas op Marrow, waar de band als een kameleon moeiteloos muzikale invloeden van System Of A Down (White Snow, Red Shadows), Primordial (Waiting To Fall), Katatonia (Moonlight over Silver White) en Slipknot (My Will Be Done) combineert met uiteenlopende andere muziekstijlen als folk en retrorock. Hoogtepunt is toch wel het doomy Far From Home, dat ingetogen begint om zich gaandeweg tot een emotioneel epos te ontwikkelen.

Marrow is een heerlijk afwisselend album geworden dat bij de avontuurlijke luisteraar garant staat voor vele uren luisterplezier. Ik had mijn jaarlijstje al klaar maar wellicht dat ik voor dit album toch een plekje vrij maak.

Score:

88/100

Label:

Karisma, 2018

Tracklisting:

 1. Untethered
 2. Liberator
 3. Moonlight Over Silver White
 4. Until You Retur
 5. My Will Be Done
 6. Far from Home
 7. Marrow
 8. White Snow, Red Shadows
 9. Stumble On
 10. Waiting to Fall
 11. Tethered

Line-up:

 • Agnete M. Kirkevaag – Zang
 • BP M. Kirkevaag – Gitaar, zang
 • Mads Solås – Drums, zang
 • Richard Wikstrand – Gitaar
 • Tormod Langøien Moseng – Bas

Links: