Madam X – Monstrocity

Dertig jaar! Zo lang heeft het geduurd eer dit Madam X zijn tweede plaat opnam. In 1984 bracht het We Reserve The Right uit, een debuut dat perfect aansloot bij de haarmetalen van die dagen, maar uiteindelijk niet echt potten brak. De reden dat Madam X nog af en toe ter sprake kwam, was de kortstondige aanwezigheid van Sebastian Bach in de band, net voordat hij wereldwijd zou doorbreken met Skid Row. En oh ja, drumster Roxy Petrucci vertrok naar Vixen, een vrouwelijk gezelschap dat enige tijd van zich deed spreken omdat ze vrouwelijk waren. In Europa deed die groep nauwelijks wat. Net zoals Madam X trouwens.

Waarom deze ietwat lange inleiding? Omdat we hier te maken hebben met zo’n groep die in zijn thuisstad Detroit weliswaar een cultstatus heeft, maar daarbuiten zo goed als onbekend is gebleven. Daar is een reden toe. Het sloot aan bij de heersende trend, maar de nummers waren eerder doorsnee vergeleken bij de groten van die dagen. Nu zijn ze dus terug met een album dat in hetzelfde bedje ziek is. Want zeg nu zelf, wie heeft er vandaag nog interesse in hair metal? Alleen in de Verenigde Staten kom je hier in één of andere uithoek misschien nog mee weg. En dan nog…

Hebben we hier dus te maken met een slecht album? Neen. Muzikaal en technisch klopt het allemaal wel en kan je weinig negatiefs opmerken. De nummers zelf zitten goed in elkaar maar blijven verder volstrekt zielloos. Het klinkt allemaal wat krachtiger dan op de eerste plaat maar dat is eerder te danken aan een betere productie dan aan meer originaliteit. In 1984 was Madam X een matige middenmotor en in 2017 is het dat nog steeds. Alleen wie werkelijk alles uit die periode verzamelt, heeft hier misschien iets aan, de anderen mogen hier in een boog omheen.

Score:

62/100

Label:

EMP Label Group, 2017

Tracklisting:

 1. Resurrection
 2. Monstrocity
 3. Nitrous
 4. Freak Parade
 5. Die Trying
 6. Hello Cleveland
 7. Big Rock Rolls Heavy
 8. Detroit Black
 9. The Rise
 10. Good Stuff
 11. Wish You Away
 12. High In High School
 13. Bride of Frankenstein

Line-up:

 • Maxine Petrucci- Gitaar
 • Roxy Petrucci- Drums
 • Bret Kasier- Zang
 • Chris Doliber- Bas

Links: