Mad Hatter – Pieces Of Reality

Album nummer twee van Mad Hatter, een Zweedse powermetalband die duidelijk fan is van Duitse grootheden als daar zijn Gamma Ray, Edguy en Helloween. De Mad Hatter kennen we natuurlijk allemaal van Alice in Wonderland, een fantastisch verhaal met bijzondere verhalen en boodschappen over de mens an sich. Pieces of Reality heeft op zijn hoes ook een gekke hoedenmaker staan, dat had u al lang door waarschijnlijk. De heren speelden allen al in verschillende bands, maar enkel Alfred Fridhagen kende ik van zijn tijd bij ReinXeed.

Goed, de muziek. Hou je maar vast voor typische power metal op Duitse leest, dat liet ik al vallen in de intro. Een hoogtonige, over de top gillende frontman die vooral in de refreinen vocaal bijgestaan wordt door zijn bandgenoten, die hadden we natuurlijk verwacht. Persoonlijk vind ik deze beste man een lightversie van Tobias Sammet en vooral Michael Kiske, met een beperktere range, minder draagkracht en een niet altijd even toonvast aanbod. Ik kan nochtans echt wel een portie power metal aan, met plezier, maar hier beleef ik niet bijster veel plezier aan. Niet dat het een Eversin-tragedie wordt, zo erg is het nu ook weer niet, alleen pakt de mayonaise nergens. Muzikaal is het een stuk interessanter, want de Duitse heavy- en powermetalvariant van deze Zweden wordt aangelengd met Stratovarius-riedeltjes uit het neoklassieke keyboard. Qua gitaarwerk is er best wel wat power en drive terug te vinden op Pieces of Reality, met lekker viriel en best wel bazig klinkende riffs en speelse solo’s. Drumgewijs wordt die lijn doorgetrokken, met afwisselende hymneritmes en uptempo powermetalgeraas. Jammer van de blikkerige sound, dat kon een stuk minder klinisch geklonken hebben indien er wat meer body zou overschieten.

Al bij al is Pieces Of Reality een plaat die te weinig in zich heeft om te kunnen overleven. Los van mijn persoonlijke appreciatie aangaande het stemgeluid van de frontman en de niet al te beste productie zitten er ook te weinig memorabele stukken in de nummers vervat om echt langer te blijven hangen dan de luisterbeurt. De referenties naar Alice in Wonderland in de teksten zijn aardig, een nummer als The Children from the Stars heeft een intens tweede gedeelte, Ignite is jolig, … Maar uiteindelijk is het toch te weinig om echt mee uit te pakken op internationaal vlak.

Score:

69/100

Label:

Art Gates Records, 2020

Tracklisting:

 1. Fever Dreams
 2. Master of the Night
 3. Queen of Hearts
 4. Rutledge Asylum
 5. The Children from the Stars
 6. Pieces of Reality
 7. The Valley
 8. Ignite
 9. Awake
 10. Collector of Souls
 11. I’ll Save the World

Line-up:

 • Magnus Skoog – Bas
 • Alfred Fridhagen – Drums
 • Petter Hjerpe – Keel
 • Deniss Eriksson – Gitaar

Links: