Lycanthia – Oligarchy

Lycanthia – Oligarchy
Hypnotic Dirge Records, 2013

Opener The Essential Components Of Misery doet in eerste instantie denken aan een zwak aftreksel van Draconian. Niet geheel verwonderlijk, het Australische Lycanthia is ook gedeeld female fronted en maakt muziek die klinkt als een fusie van trage death met doom, gothic en rock met een metalrandje. De band bestaat echter al sinds 1997 en is dus geen nieuwe speler op het veld.

Diezelfde openingstrack is meteen één van de twee langste nummers op de schijf en passeert de negen minuten dik. Meteen wordt de toon gezet en ons van alles voorgeschoteld, van dubbele vrouwelijke vocale partijen tot rustige passages met strijkinstrumenten (lees keyboards) en grimmige blackmetalzang. Track twee, getiteld Eternity, is een instrumentaal intermezzo met de viool in de hoofdrol, inleidend op de vervolgtrack Forgone die het vioolarrangement mooi oppikt en verwerkt in een langzame doom-achtige gothicpassage. Ook op de rest van het album heeft de viool vaak een hoofdrol en draagt deze zorg voor een droevig geluid. Het tempo blijft gedurende het album ook op een redelijk laag tempo hangen, een gegeven dat een soort serene rust creeërt in wat we horen.

Een band die zich met veel andere groepjes laat vergelijken maar ondanks dat een plaat heeft geleverd die niet verveeld. Wel moet je er rekening mee houden dat de schijf nergens inventief is en de zangeressen ook niet anders klinken dan die van veel bands in hetzelfde genre. Duister zweverig, enigszins klassiek maar vooral erg gotisch.

Tracklisting:
Lycanthia - Oligarchy

 1. The Essential Components Of Misery
 2. Eternity
 3. Forgone
 4. Ablaze The Wheel Turns
 5. Despondency In Crescendo
 6. Time Feeds This Wound
 7. Hair Of The Beast
 8. From Ancestral Lands

Line-up:

 • Lee Tassaker – Vocals & Bass
 • Vanessa Black – Violin & Vocals
 • Megan Robins – Keys & Vocals
 • Stephen Mikulic – Guitars
 • Mathew Newton – Guitars
 • Lachlan Donaldson – Drums

Links: