Lucifugum – On Hooks to Pieces!

[b]Lucifugum – On Hooks to Pieces![/b]
[i](Oaken Shield/ Adipocere records 2003)[/i]

Lucifugum is een voor mij volledig onbekende band, hetgeen misschien te maken heeft met het feit dat de eerste cd release pas in 1999 het daglicht zag en de daarvoor gereleasde tapes alleen op de oost Europese markt te krijgen waren. Lucifugum draait al sinds 1995 mee en heeft met behulp van landgenoten Nocturnal Mortum, 4 tapes uitgebracht. Daar werd in 1999 de cd “On the Sortilage of Christianity” bij gevoegd en nu dus “On hooks to Pieces!”

Het mag duidelijk zijn, Lucifugum speelt blackmetal, en dat het landgenoten zijn van Nocturnal Mortum is niet de enige overeenkomst tussen de bands! Nee Lucifugum klinkt als het net iets minder ontwikkelde broertje van Nocturnal Mortum. De keyboardjes vliegen je om de oren en de nummers bevatten interessante melodieën, maar elke keer bekruipt me het gevoel dat ik het eerder en beter heb gehoord.

Lucifugum schrijft zeker interessante nummers, maar waar ze overgaan: ik heb geen idee, de teksten zijn in het Ukraïens (of hoe dat ook mag heten). Dat de gitaar-partijen soms het monotone stofzuiger niveau overschrijden, mag de pret zeker niet drukken. Zang is uitstekend en de drums klinken strak (drumcomputer?!) Heel af en toe kunnen de toetsen het niet bijbenen (ofschoon het allemaal niet echt super snelle nummers zijn), maar storend is het nergens.

Als bonus staat op de cd ook nog een ongeveer zeven minuten durend clipje van een van de nummers, interessant verhaal en leuk uitgewerkt.
Loop je zo weg met Nocturnal Mortum en stoor je je niet aan het “ik-ken-dit-al” gevoel dan is deze plaat zeer het luisteren waard!