Lucifer’s Fall – II: Cursed & Damned

Nadat Phil Howlett (Deceiver) met zijn tweede band Lucifer’s Fall een vliegende start heeft gemaakt, lijkt zijn eerste band Rote Mare vooralsnog op non-actief te blijven. Jammer voor de verstokte doomfans, maar in Lucifer’s Fall lijkt toch meer muziek te zitten, met een mix van oldschool heavy metal en toch nog het een en ander aan doom.

Waar op het titelloze eerste album over de bandleden Deceiver en Unknown Unnamed al een nummer werd geschreven, is het nu de beurt aan de Cursed Priestess, The Invocator en ex-bandlid Mother Superior. Mother Superior zet als opener de luisteraar een beetje op het verkeerde been, want het zijn vooral Thin Lizzy-invloeden die de klok slaan op dit lekker rockende uptempo nummer. Bij het navolgende Damnation gaat het tempo al iets omlaag, waarna de doomliefhebbers met de volgende twee nummers uitstekend uit de voeten kunnen. Tekstueel is een en ander af en toe wel erg simpel, want met teksten als “Born to rule, living in a world of fools, you are the victim, it’s too late, you’re gonna die now. She is love and hate, cursed priestess brings you death that you desire.” lijken Manowar teksten opeens literaire hoogstandjes. We moeten het echter maar met een vette knipoog zien richting de teksten uit de jaren tachtig en het vooral niet al te serieus nemen. Met het snelle en opnieuw opgenomen punk-achtige (Fuck You) We’re Lucifer’s Fall wordt het titelnummer van de vorig jaar verschenen, gelijknamige EP nogmaals onder de aandacht gebracht. Met het ruim negen minuten durende The Necromancer komen de doomfans nog één keer aan hun trekken, daarna is het vlotte heavy metal dat de klok slaat. Het korte stuwende Sacrifice maakt nog niet veel indruk, maar de twee laatste nummers des te meer. Ook laat Deceiver nog even wat King Diamond-achtige uithalen horen, hoezo een vette knipoog?

Dat de score wellicht iets lager uitvalt dan verwacht in bovenstaande recensie, heeft toch te maken met het feit dat er ergens toch iets wringt, namelijk de afwisseling van doom met oldschool heavy metal. Wellicht zou Phil toch nog eens kunnen overwegen om met Lucifer’s Fall vol in te zetten op de heavy metal en Rote Mare te reanimeren en daar lekker door te gaan met doom. Op die manier zouden we twee topbands hebben en hoeft er niet meer zo geschipperd te worden. Een win-win situatie zogezegd.

lf

Label:

Nine Records

Tracklisting:

 1. Mother Superior
 2. Damnation
 3. The Mountains of Madness
 4. Cursed Priestess
 5. (Fuck You) We’re Lucifer’s Fall
 6. The Necromancer
 7. Sacrifice
 8. The Invocator/Cursed be thy Name
 9. Homunculus

Line-up:

 • Deceiver – Zang
 • The Invocator – Gitaar
 • Heretic – Gitaar
 • Cursed Priestess – Bas
 • Unknow Unnamed – Drums

Links:

Score:

78/100