Lucid Cream – Star-filled Seas of Ganymede

Lucid Cream, AKA Willem Van Tuijl AKA Wilhelm Donnerwetter is een Tilburgse muzikant en Zware Metalen-redacteur, die vorig jaar besloot om wat te rocken: “Just me and my guitar”. Diezelfde avond nog nam hij The Persistance of Entity demo op en later bracht hij nog (FRUIT) uit. Nu komt hij met z’n langspeler-debuut: Star-filled Seas of Ganymede, en zoals de naam van de plaat al doet vermoeden is hij langs de coffeeshop gegaan voordat hij deze plaat opnam.

Psychedelische ambient drone. Zo kun je de muziek best omschrijven. Voor wie al weleens naar psychedelische stonerrock luistert: De eerste, rustige minuut van zowat elk nummer, maar dan zonder climax. Een eindeloze (volgens de tijdscodes was het 45 minuten, maar volgens mij een eeuwigheid), rustige, vieze vuile gitaardrone. Wollige bas op de achtergrond en af en toe wordt een cymbaal gestreeld. Zachtjes.

Deze zeer organisch klinkende plaat, trouwens puik ingespeeld, opgenomen en gemixt door onze heer Willem zelf, mist de pit die Persistance of Entity wel nog had. Schaf jezelf een bebaarde bassist en zwetende drummer aan, neem de plaat nog eens op met 140 bpm en ik garandeer je dat er nekwervels zullen breken.

Nog een leuk wist-je-datje: het laatste nummer van de plaat, Grass, is een cover (in de brede zin van het woord) van de Britse sixties gitaarband Sam Gopal. Dit nummer komt van de hand van een zekere Lemmy, die u misschien nog kunt kennen van Hawkwind. Of van Motörhead, dat kan ook.

1883170Label:

Eigen beheer, 2016.

Track-listing:

  1. Star-filled Seas Of Ganymede
  2. Toward no Earthly Pole (Erebus & Terror)
  3. Understood nor Understanding
  4. Grass (Sam Gopal cover)

Line-up:

  • Willen van Tuijl – Gitaar, basgitaar, percussie, stem

Links:

Score:

65/100