Lostprophets – Weapons

Lostprophets – Weapons
Epic Records, 2012

Lostprophets is een band die bij velen wel een belletje zal doen rinkelen, vooral wanneer je een tienerzus hebt die in de kamer naast je hun hit Rooftops uit volle borst met de radio meekweelde. De megahit van hun album Liberation Transmission stamt ook al weer uit 2009 en hun vorige plaat The Betrayed kon het succes in de charts alles behalve evenaren. De punkband komt oorspronkelijk uit het een Welsch plaatsje met de geweldige naam Pontypridd bij Cilfynydd en Glyncoch. Als dit nieuwe album even vermakelijk is als de Welsche toponiemen ben ik alvast een superfan!

Eén van de dingen die meteen opvalt is dat je op Weapons mag kennismaken met een speelsere kant van Lostprophets. De band geeft een poppy twist aan de liedjes en weet zo waarschijnlijk menig meisjeskamer binnen te dringen… inclusief de mijne want Weapons is nu eenmaal een zeer fijne – hersens op nul en niet te veel nadenken – plaat. De liedjes zijn zoals te verwachten zeer catchy en sommige, waaronder hun eerste single Bring Em Down of zelfs We Bring An Arsenal, hebben de irritante eigenschap zo maar opeens in je hoofd op te duiken om er de hele dag in te nestelen. Lostprophets maakt geen protestmuziek meer, zoals Anti-Flag nog schaamteloos pretendeert te doen, maar stopt een vrijer verbloemde boodschap in de plaat (en dan vooral ook booklet) waar een doorsnee zestienjarige zelf mee aan de slag kan.

Het album is vooral gericht op de massa en waarschijnlijk hopen ze hiermee hun vorige succes weer te evenaren. Of dit gelukt is? Goh, er staan geen echte toppers op dit schijfje en ze weten er geen geweldig goede nummers meer uit te persen zoals op hun eerste plaat, maar al bij al zouden commerciële radiostations wel weten wat te doen met deze plaat. Een laatste opmerking nog over de ballad Somedays die maar wat goedkoop en apart tussen de rest van het album staat. Een track die in de handen van bijvoorbeeld Justin Timberlake de pretentie heeft een wereldhit te worden maar die amper wat goeds bijdraagt tot het album en het geheel zelfs wat naar beneden haalt.

Tracklisting:TGiaC

 1. Bring ‘Em Down
 2. We Bring An Arsenal
 3. Another Shot
 4. Jesus Walks
 5. A Song for Where I’m From
 6. A Little Reminder That I’ll Never Forget
 7. Better Off Dead
 8. Heart on Loan
 9. Somedays
 10. Can’t Get Enough

Line-up:

 • Lee Gaze – lead guitar
 • Mike Lewis – rhythm guitar
 • Ian Watkins – lead vocals
 • Stuart Richardson – bass guitar
 • Jamie Oliver – keyboards, synth, piano, turntables, samples, vocals
 • Luke Johnson – drums, percussion

Links:

lostprophets-weapons