Lorelei – Teni Oktyabrya

Lorelei is de in 2003 opgerichte band van de Russen Alexei en Marina Ignatovich, en brengt nu zijn tweede langspeler uit, getiteld Тени октября. Voor het gemak maken we ook gebruik van de titel zoals we die in het Latijnse schrift hebben ontvangen, Teni Oktyabrya, dat Schaduwen van Oktober betekent.

Vanaf het intronummer …Into, is het duidelijk dat we hier te maken hebben met een band die de gothic doom/death van My Dying Bride en het vroegere Paradise Lost eigen heeft gemaakt. Vooral eerstgenoemde klinkt op deze plaat als de grote inspiratiebron, waarin een soortgelijke sfeer van lijdende emotie wordt gecreëerd. Dit met een tiental nummers, waarvan drie variëren van vijftig seconden tot twee minuten. Samen zorgen ze voor drie kwartier aan meeslepende doom/death, die op muzikaal vlak heen en weer golft als een sonisch schouwspel, met tussendoor het zwoele toetsenwerk van Marina Ignatovich.

Naar verluidt heeft de band een aanpassing verricht in zijn sound, ten opzichte van het vorige album. Waar daar nog veel gebruik werd gemaakt van vrouwelijke vocalen voor een meer gothic doomkarakter, is er dit keer gekozen voor hoofdzakelijk de mannelijke grunts, om zodoende vooral de atmosferische en melodische doom/death op de voorgrond te laten klinken. Het is dan ook nog een raadsel wie van de bandleden daadwerkelijk op de plaat te horen zijn.

Voor menig luisteraar zal het een andere ervaring zijn om deze schijf volledig in het Russisch te moeten beluisteren. Het zal ongetwijfeld mensen doen afhaken, maar wie blijft luisteren kan genieten van deze hoogstaande gothic doom/death. Persoonlijk zou ik graag een nummer als Северный берег (Severniy Bereg) ook in het Engels horen en mocht deze schijf toch nog een keer in het Engels worden uitgebracht, dan zal ik bij de eersten behoren om deze te bemachtigen. De Russisch sprekende genreliefhebber telt gerust nog tien punten bovenop de score.

Score:

78/100


Label:

Solitude Productions, 2017

Tracklisting:

 1. Into..
 2. Я – северный ветер..
 3. Морская
 4. Сентябрь s
 5. И тихо вётлы шелестят…
 6. Тени октября
 7. Северный берег
 8. Тёмная вода
 9. Ноябрь
 10. Canticum Angelorum

Line-up:

 • Alexei Ignatovich – Gitaar
 • Marina Ignatovich – Keyboard
 • Alexander Grischenko – Bas
 • Egor Loktev – Gitaar
 • Mariya Kivernia – Vocalen
 • Alexei Kuznetsov – Vocalen
 • Kseniya Mikhailova – Vocalen

Links: