Lordi – Sexorcism

Al sinds 2005, toen ik Lordi zag optreden in de Melkweg te Amsterdam, was ik zeer gecharmeerd van deze hardrockband. Wat was ik dan ook blij en enthousiast toen ik hoorde dat de band met een nieuw album zou komen!

Lordi is een Finse hardrockband, oorspronkelijk opgericht in 1992 door de zanger, tekstschrijver, visueel kunstenaar en kostuumontwerper Mr. Lordi. De band staat bekend om de monsterachtige kostuums en de optredens bevatten vaak horrorelementen, over-the-top showmateriaal en vuurwerkvertoning. Sinds 2002 is Lordi actief aan het toeren, maar pas in 2006 kwam de internationale doorbraak door de deelname aan het Eurovision Songfestival. Hier schreven de muzikanten geschiedenis door als eerste en enige act uit Finland de competitie te winnen met het nummer Hard Rock Hallelujah.

En nu zijn ze terug! Het album Sexorcism is uitgekomen op 25 mei 2018 en bevat maar liefst dertien tracks met pakkende teksten, stevige riffs, strakke drums en een goede dosis humor.

Op 13 april kregen wij al een voorproefje van dit album met de single Your Tongue’s Got The Cat. Het nummer heeft een zeer verslavend refrein, die nog weken in vele hoofden zal blijven zitten. De rauwe stem van Mr. Lordi blijft nog even indrukwekkend als voorheen en ook de keyboardpartijen van Hella voegen echt een extra dimensie toe aan het nummer. Op 4 mei verscheen Naked In My Cellar met een officiële videoclip. Hier wordt al gauw duidelijk dat Lordi echt een shock rockband is, waarbij de band in dit geval horrorelementen combineert met seksualiteit. Desalniettemin is dit een zeer goede plaat met opnieuw een heerlijk meezingrefrein en een paar ruige riffs halverwege het nummer.

Het album opent met de titeltrack Sexorcism. Het nummer vertelt over een meisje zodanig verslaafd aan seks dat dit verbannen moet worden uit haar geest. Het begint met een duister intro op de toetsen en gaat dan over in een stevige heavy metal riff op de drums en gitaar. Andere opvallende titels op dit album zijn de nummers Romeo Ate Juliet, The Beast Is Yet To Cum en Hot & Satanned. De track Sodomesticated Animal mag oprecht het meest harde nummer genoemd worden met opnieuw teksten waar seks de rode draad lijkt te zijn. De compositie van het nummer Rimskin Assassin maakte mij een beetje nostalgisch, verlangend naar muziek uit ‘de oude doos’.

Opnieuw weet Lordi een solide album neer te zetten met heerlijk eenvoudige old-school hardrock en foute teksten. De nummers zitten goed in elkaar en het album luistert gemakkelijk weg, zowel op de voor-als achtergrond. Daarentegen moet wel gezegd worden dat je geen complexe, technische hoogstandjes hoeft te verwachten van deze band. Het is echt doorsnee hardrock met een knipoog naar oudere tijden. Maakt dit voor jou niet uit, dan raad ik zeker aan om dit album eens te gaan luisteren. “Hell stole my baby….”, just saying!

Score:

80/100

Label:

AFM Records, 2018

Tracklist:

 1. Sexorcism
 2. Your Tongue’s Got The Cat
 3. Romeo Ate Juliet
 4. Naked In My Cellar
 5. The Beast Is Yet To Cum
 6. Polterchrist
 7. SCG9: The Documented Phenomenon
 8. Slashion Model Girls
 9. Rimskin Assassin
 10. Hell Has Room (No Vacancy in Heaven)
 11. Hot & Satanned
 12. Sodomesticated Animal
 13. Haunting Season

Line-up:

 • Mr Lordi – Vocalen
 • Amen – Gitaar
 • OX – Bas
 • Mana – Drum
 • Hella – Keyboard

Links: