Lord Vicar – The Black Powder

Deze keer heeft het gelukkig geen vijf jaar geduurd, alvorens het internationale gezelschap Lord Vicar met een nieuw album op de proppen komt. Slechts drie jaar zit er tussen Gates of Flesh en het nieuwe The Black Powder. Die snelheid mag er in het vervolg wel inblijven.

Waar de voorganger vooral compacte, kortere en meer up-tempo nummers kent, pakt Lord Vicar nu weer vertrouwd uit met lange nummers en een totale speeluur van zeventig minuten. Daar maakt je doomhart toch wel een huppeltje van. De toon wordt al direct gezet met het zeventien minuten durende Sulfur Charcoal and Salpeter. Een langzaam en zwaar nummer, met een akoestisch begin en eind en wat rustige tussenstukken, waarbij opvalt dat de bas (net als bij labelgenoot Thronehammer) nadrukkelijk in de mix staat. Het maakt het album nog even een tikkeltje zwaarder, maar zo af en toe gaat het wel een beetje ten koste van de gitaarpartijen, die op bepaalde momenten worden ondergesneeuwd.

Kenmerkend als altijd is de zang van Christian “Chritus” Lindersson, die weer heerlijk klagend en huilerig is, behalve op de ingetogen momenten waar zijn stemgeluid een stukje lager ligt. Het merendeel van de nummers is lekker langzaam, met als uitzonderingen The Temple in the Bedrock en het korte Impact, dat inderdaad impact heeft. De navolgende akoestische ballade Nightmare heeft die impact dan weer niet, zeg maar een inkakmomentje. Het afsluitende A Second Chance weet dat gelukkig te compenseren, wat een lekker neerslachtig nummer met een min of meer voordrachtelijke manier van zingen in het eerste gedeelte. De ellende druipt ervan af.

Met The Black Powder levert Lord Vicar opnieuw een goed doomalbum af. Mei gaat een dure maand worden voor de doomfans.

Score:

83/100

Label:

The Church Within Records, 2019

Tracklisting:

 1. Sulfur Charcoal and Salpeter
 2. Descent
 3. World Encircled
 4. Levitation
 5. The Temple in the Bedrock
 6. Black Lines
 7. Impact
 8. Nightmare
 9. A Second Chance

Line-up:

 • Chritus – Zang
 • Kimi Kärki – Gitaar
 • Rich Jones – Basgitaar
 • Gareth Millsted – Drums

Links: