Lord Orots – Conquering The Infinite Void

Ik ben eens even in de ondergrondse discografie van het Baskische Lord Orots gekropen, aangezien de beste man achter dit project voor mij een onbekende was. Het kwam ongeveer neer op de albumtitel van zijn nieuwste plaat: Conquering The Infinite Void. Nadat ik dit stukje niemandsland had veroverd was het wel duidelijk. Het betreft hier een hele verzameling minimalistische dungeon synth en mysterieuze atmosferische black metal, waarbij een toenemende complexiteit te horen is.

Zijn eerste EP’s Mors Solum Initium Est en Battle Tendency bestonden uit pure dungeon synth met vibrerende fluit. Vanaf Latzineko Erresumaren Itzulerais (Baskisch voor De Terugkeer van het Latijnse Koninkrijk) was een toenemende complexiteit zichtbaar. Meerdere instrumenten werden nagebootst op het keyboard, en het geheel kreeg soms zelfs meer dan slechts een enkele melodielijn. Op het tweede gedeelte van het voorgenoemde album werd de muziek bovendien wat heftiger en urgenter in geluid. Op Conquering The Infinite Void is een sterkere oude Summoning-invloed te horen. Dit album brengt fluweelzachte folky melodieën en betoverend gerinkel onder ruizige gitaartonen en basis drumpatronen en zelfs wat vervormde vocale uitingen. Heel ingewikkeld is het nog steeds niet. Deze man heeft echter een vrij duidelijk overzicht van wat hij wil bereiken qua sfeer en doet dit met de middelen en skills die hij heeft. In die zin is dit een geslaagd project waarin dungeon synth en atmosferische black metal samenkomen. Het is afwisselend en dynamisch, en op momenten betoverend en mysterieus. Neem bijvoorbeeld de elvenzang op The Lord Rises From His Throne, als je iets betoverends wil horen. De muziek bouwt telkens op tot wat luidere atmosferische soundscapes van black metal om vervolgens weer in rust terug te vallen op dungeonsynth-lijnen.

Een verrassende wending dus van Lord Orots, waarbij dit prettig luisterbare werkje qua melodieën lekker hypnotiserend en betoverend werkt. Het meest complexe en daarmee beste werk van de band tot zover. Rustig laat Lord Orots de muziek voor zich spreken, terwijl hij experimenteert met wat meer drums en vocalen op Conquering The Infinite Void. Een leuk project, van iemand die een duidelijke visie heeft. Hij beheerst nog niet elk instrumentgeluid even goed, maar kijkend naar de stijgende lijn is dat slechts een kwestie van tijd. Bovendien is het resultaat goed te noemen. De man kent namelijk zijn grenzen, en gaat daar niet overheen. De synthmelodieën klinken complexer dan de drumpatronen bijvoorbeeld, maar het werkt. Ik hoop dat Lord Orots deze stijgende lijn in de toekomst voortzet.

Label:

Onism Productions, 2020

Tracklisting:

  1.  A Timeless Kingdom
  2.  The Black Abyss
  3. Nefaxion’s Awakening
  4. The Lord Rises From His Throne

Line-up:

  • Lord Orots – Alles

Links: