Lord of the Lost – Swan Songs III

Eentje voor de gothicfans. Lord of The Lost is de fans van het genre ongetwijfeld bekend en mogelijk is deel één en twee van deze zwanenreeks ook reeds tot hen gekomen. Voor wie hen nog niet kent: Lord of the Lost is een erg ijverige Duitse band die sinds 2007 zes langspelers heeft, maar daarnaast ook heel wat live-edities, compilaties en EP’s losliet op de wereld. Hun ‘hardere’ stijl horen we niet op Swan Songs. 

Het gaat immers om symfonische, vrij emotioneel geladen nummers. Zonder dat het cheesy wordt, in de mate dat je dat kan vinden van gothic uiteraard. Eigenlijk is het elke plaat weer genieten van de stem van Chris, maar op deze zwanenserie komt zijn timbre erg mooi tot zijn recht, begeleid door violen, piano en percussie. Toegegeven, er staan wel wat nummers op die naar mijn gevoel wat te emotioneel zijn en niet blijven plakken, zoals een Agape. Toch is een nummer als dit ook instrumentaal verfijnd en kan je echt genieten van de rustige flow.

Ik ben echter meer fan van nummers die blijven hangen, zoals opener Splintered MindZunya en Hurt Again. De band experimenteert ook met versies van Dying on the Moon en We Were Young. Het eerste nummer klinkt eigenlijk prima met de toevoeging van zangeres Joy Frost, maar uiteraard kan het ook zonder, aldus ‘joyless’. Je kan je zeker afvragen wat de meerwaarde ervan is om ook deze track toe te voegen aan het rijtje, net als de wat vreemde, zweverige liveversie van We Were Young. Of een track van vier minuten en half aan complete stilte…

Het blijft echter niet bij één cd, zoals ook bij de andere platen van Swan Songs gebeurde. Op de tweede disc vindt de luisteraar akoestische versies van voorbije releases. Loreley van op Thornstar klinkt lekker als opener en Morgana heeft best wel wat epische diepgang. Het lijstje aan emotionele en rustige nummers is me echter te lang, met nog even een fijne opflakkering bij Seven Days of AnavrinDe band beslist op de koop toe nog eens om af te sluiten met het achttien minuten durende Letters to Home, misschien te veel om de aandacht nog echt gespannen te houden. Toch moet ik toegeven dat dit nummers een knappe opbouw heeft.

Voor wie even te veel herrie gehoord heeft, of wat rustige muziek nodig heeft om de slaap te vatten bij deze warme zomerdagen, is dit prima spul. Eigenlijk kan deze man met zijn fluwelen stem de Dikke Van Dale inzingen, maar deze Swan Songs zijn voor de derde keer veel meer dan dat. Een verdraaid knappe opbouw, enkel moet je dat allemaal in het licht van een akoestische, symfonische gothic plaat zien.

Score:

72/100

Label:

Napalm Records, 2020

Tracklisting:

CD 1

 1. A Splintered Mind
 2. A One Ton Heart
 3. Dying On The Moon (feat. Joy Frost)
 4. Zunya
 5. Unfeel
 6. Deathless
 7. Agape
 8. Hurt Again
 9. Amber
 10. We Were Young
 11. 4’33”
 12. Dying On The Moon (Joyless Version)
 13. We Were Young (live)

CD2:

 1. Loreley
 2. Morgana
 3. Black Halo
 4. Cut Me Out
 5. In Silence
 6. Seven Days of Anavrin
 7. My Heart is Black
 8. Letters To Home

Line-up:

 • Chris Harms – Zang, violoncello, semi-akoestische gitaar
 • π – Akoestische gitaar
 • Bengt Jaeschke – Akoestische gitaar
 • Class Grenayde – Akoestische bas
 • Gared Dirge – Piano
 • Corvin Bahn – Orgel, harpsichord, celeste
 • Maline Zickow – Viool
 • Felicitas Fischbein – Viool
 • Ida Luzie Phlipp – Viola
 • Miriam Göbel – Violoncello
 • Julia C. Pfänder – Contrabas
 • Niklas Kahl – Percussie
 • Daniel Möhrke – Percussie
 • Henrik Petschull – Percussie

Links: