Lock Up – The Dregs Of Hades

Met slechts vijf studioalbums in meer dan twintig jaar is Lock Up niet de meest productieve band van dit universum. Er zijn echter verzachtende omstandigheden aan te voeren. De bandleden hebben immers genoeg andere muzikale zaken om handen. Zo laat oprichter Shane Embury zijn dikke snaren ook resoneren bij Napalm Death, Venomous Concept en Brujeria en dan noemen we nog maar een paar van zijn bands. Gitarist Anton Reisenegger streelt de dunne snaren in datzelfde Brujeria en in zijn eigen Criminal en Pentagram Chile. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Alleen daarom is het al mooi dat Lock Up “maar” vierenhalf jaar na Demonizer met een opvolger komt.

Waar de band niet heel snel lijkt, zijn de nummers op The Dregs Of Hades dat in hoge mate wel. Vooral nieuwe drummer Adam Jarvis (ook Pig Destroyer en Misery Index, dus wat wilt u?) legt bergen energie in de nummers met rap voetenwerk en strak snarespel. Over die hoog in de mix gepositioneerde drilboorbasis legt Reisenegger dan de riffs die vaak het inmiddels van zijn andere bands gekende geluid hebben. Toch is hij niet bang te variëren: nu eens lijkt er sprake van een heuse ode aan het oude (Scum-)geluid van genre-grootvaders Napalm Death (The Dregs Of Hades), dan weer smokkelt hij er wat thrashinvloeden in (A Sinful Life Of Power en Dark Force Of Conviction). In de basis horen we echter steeds pure grindcore met hier en daar een lekker zware break voor de moshpit.

Door de jaren heen is de band wel wat volwassener gaan klinken. Het jonge hondengeluid van de wel heel fijne liveplaat Play Fast Or Die – Live In Japan of de bijtende energie van Hate Breeds Suffering zijn wat teruggenomen ten faveure van controle. Op The Dregs Of Hades hoor je dan ook eerder hoe Lock Up lekker achterover hangt in de eigen stijl, ontspannen en vol zelfvertrouwen. En daar is helemaal niets mis mee!

Tegelijkertijd laat The Dregs Of Hades op vocaal gebied een uitbreiding horen. Oud-zanger Tomas Lindberg (meest bekend van At The Gates) gaf te kennen dat hij een terugkeer naar de band die hij in 2014 verliet wel zag zitten. Nu is Shane Embury de man er niet naar om dan zijn vriend Kevin Sharp (ex-Brutal Truth en de man die Lindberg in 2014 verving) aan de straat te zetten. Een bonus voor de fans, want zo krijgen we twee zangers uit de bandgeschiedenis voor de prijs van één. Bij eerste beluistering valt het trouwens niet eens zo op. Lindberg en Sharp zitten met hun hoge vrij scherpe grunts een beetje in hetzelfde register. Sharp trad niet voor niets vrij gemakkelijk in de voetsporen van Lindberg. In een track als Dead Legions wordt de troef van de twee stemmen echter sterk uitgespeeld door de zangers om de beurt een regel te laten uitspuwen.

Met Dead Legions is een van de hoogtepunten genoemd. Andere luistertips zijn het wat langere Black Illumination – met (voor de Nederlandse lezers) een intro dat zo zwaar dreunt dat demissionair minister Blok al weer zwetend op weg is naar Groningen -, het pakkende Triumph Of The Grotesque (“Not dead but dreaming. Demon incarnate!”) en het ziedende Nameless Death. Eigenlijk valt alleen afsluiter Crucifixion Of Distorted Existence wat uit de woest schuddende boot. Hier gaat het tempo aanzienlijk omlaag en wordt middels tremolo en geluidssamples geprobeerd om een naargeestige sfeer te creëren. Dat lukt, maar slechts deels. Het gaat vooral ten koste van de energie. Niets tegen grindbands die eens een tragere song spelen (Evolved As One is zelfs een tijdloze favoriet) maar Crucifixion Of Distorted Existence heeft gewoon minder impact. We malen (“pun intended”) er echter niet om want tegen de tijd dat de afsluiter begint hebben we al menig grindgranaatje van rond de twee tot drie minuten achter de kiezen.

Met Thomas Lindberg én Kevin Sharp aan boord brengt Lock Up een plaat waar de grindcorefan zich geen buil aan kan vallen. Lock Up doet op The Dregs Of Hades eenvoudigweg wat de band nu eenmaal doet en doet dat goed! Oh, tot slot nog even een compliment voor het door de verhalen van H.P. Lovecraft geïnspireerde kunstwerk dat hier tot hoes is verheven. Zeer fraai!

Score:

82/100

Label:

Listenable Records, 2021

Tracklisting:

 1. Death Itself, Brother Of Sleep
 2. Hell Will Plague The Ruins
 3. The Dregs Of Hades
 4. Black Illumination
 5. Dark Force Of Conviction
 6. Misdirection Thief
 7. Dead Legions
 8. Triumph Of The Grotesque
 9. Nameless Death
 10. A Sinful Life Of Power
 11. Ashes
 12. The Blind Beast
 13. Reign On In Hell
 14. Crucifixion Of Distorted Existence

Line-up:

 • Kevin Sharp – Vocalen
 • Tomas Lindberg – Vocalen
 • Adam Jarvis – Drums
 • Anton Reisenegger – Gitaar
 • Shane Embury – Basgitaar

Links: