Lizzy Borden – The Best of Lizzy Borden, Volume II

Shockrock was een ding in de jaren ’70 en begin jaren ’80 van de vorige eeuw. Alice Cooper was daar een meester in en ook KISS is er groot mee geworden. Gregory Charles Harges bedacht in 1983 zijn eigen concept rondom shockrock en adopteerde de naam Lizzy Borden voor zichzelf en voor zijn band.

De band genoot de beste tijd van zijn carrière tussen 1985 en 1990. Albums als Menace To Society (1986), Visual Lies (1987) en Master of Disguise (1989) zijn echte klassiekers. Toch werd het ineens stil rondom Lizzy Borden. In 1994 verscheen nog een Best of-album maar verder niets. In 1996 bleek dat de band opgeheven was, maar in 1999 kwam er toch weer leven in de brouwerij en in 2000 zag hun album Deal with the Devil het levenslicht. Daarmee gooide men het concept wel een beetje om. De aankleding was nu niet meer die van een met een bijl moordende maniak maar van een skeletachtig creatuur.

In 2004 overlijdt gitarist Alex Nelson na een frontale botsing met de auto en wordt de band opnieuw ontbonden om vervolgens twee jaar later weer opnieuw de handen uit de mouwen te steken. Appointment with Death wordt als titel meegegeven aan het werk dat in 2007 verschijnt als eerbetoon aan Alex. Het zou echter nog tot 2018 duren voordat de opvolger klaar is. Die opvolger, My Midnight Things, is het laatste studio album dat tot op heden verschenen is, maar men zegt dat er druk gewerkt wordt aan een opvolger.

Tot die tijd worden we zoet gehouden met een Best of… , Volume II. Deze verzamelaar bevat de beste tracks van de laatste drie schijven (vier van elk album) en twee covers. Dit zijn Pet Sematary van de Ramones en Burnin’ For You van Blue Öyster Cult.

>
De muziek van Lizzy Borden is ten tijde van Master of Disguise wel een stuk ingetogener geworden en hoewel ik My Midnight Things zwaar vind tegenvallen, blijft het over het algemeen heerlijke (hard)rock om naar te luisteren. Misschien moet ik me er toch eens toe zetten om laatstgenoemde eens goed te beluisteren.

Label:

Metal Blade Records, 2020

Tracklisting:

 1. My Midnight Things
 2. Long May They Haunt Us
 3. Tomorrow Never Comes
 4. Obsessed With You
 5. (This Ain’t) The Summer of Love
 6. Under Your Skin
 7. Lovin’ You Is Murder
 8. The Scar Across My Heart
 9. There Will Be Blood Tonight
 10. We Only Come Out at Night
 11. Abmornal
 12. Live Forever
 13. Pet Sematary
 14. Burnin’ for You

Line-up:

 • Lizzy Borden – Zang, gitaar, basgitaar, keyboards
 • Alex Nelson – Gitaar
 • Ira Black – Gitaar
 • Marten Andersson – Basgitaar
 • Joey Scott Harges – Drums

Links: