Liquid Therapy – Breathe

Het debuut van een jonge Vlaamse band voorstellen is altijd leuk. Breathe is het eerste volle product van het West-Vlaamse gezelschap Liquid Therapy. Daar zit nog van alles in de grond, zeker allerlei oorlogsrestanten. Maar het kan niet anders dan dat dit vijftal ook een flinke scheut grunge heeft opgegraven en opgesnoven tot in het diepste van hun lichaamsmoleculen.

Want al danst Breathe alle richtingen van de rock uit, toch voel je overduidelijk dat een grungeklank in elk nummer domineert ofwel op de achtergrond aanwezig is. Eerlijk gezegd wist ik na een eerste luisterbeurt niet goed wat ik er mee aan moest. Het klonk goed, maar tegelijk verwarrend. Hoe combineer je nu in tien nummers en vijftig minuten tijd zowel stadionachtige rock met een Nirvana- of Alice In Chains-geluid afgewisseld met pretpunkachtig materiaal zonder de flarden Metallica of Megadeth te vergeten? Wel, laat het duidelijk zijn: Liquid Therapy slaagt erin. En oh ja, zou dat woord ‘therapy’ geen verwijzing kunnen zijn naar de band Therapy?? Radiovriendelijk is misschien een groot woord, maar Breathe verdient zeker een plaats in de playlist van Radio Willy of Bruut, de stream van Studio Brussel.

Breathe is al even uit, sinds september 2020 zelfs. De release was nog eerder gepland, in het voorjaar. Het bekende virus gooide echter roet in het eten. Wij van Zware Metalen kregen nu de gelegenheid om de fysieke cd te reviewen, in plaats van de digitale bestanden of streams die we meestal ontvangen. Sommigen vinden het old school vermoedelijk, maar toch zie je aan de cd-hoes en het artwork of de groep daar belang aan hecht. Dat is zeker het geval. Geen simpel plastic doosje, maar een verzorgd, stevig kartonnen drieluik. Donker, volledig in grijswaarden, net als de cd-bedrukking. Maar dat donkere weerspiegelt zich ook in de muziek zelf; het is zeker niet van ‘yippee ka-yee’.

Je merkt dat al van bij de eerste noten. De overstuurde basgitaar waarmee opener When Love Fools You start, voorspelt weinig goeds. En toch groeit dat nummer uit tot een oorwurm en stadionrocker dankzij het aanstekelijke refrein en de ‘Hey … hey’. In mijn verbeelding zie ik de vuistjes al omhoog gaan wanneer we ooit weer naar concerten kunnen. Bijzonder degelijk nummer. De stem van Bart Costenoble draagt bij aan de algemene grungesfeer: melodieus, verstaanbaar, wat gepijnigd, donker.

Keep On Going is trager, dreigender al is de boodschap positief: “keep on going, the future is there”. Ergens geeft de gitaarklank een zweem van herkenning, want bij momenten klinkt ze als de ‘gemalen baksteensound’ waar The Jesus And Mary Chain bekend voor stond. Al zit je daar totaal niet mee in de metalsfeer. Payback tapt dan weer uit een gewoner hardrockvaatje maar stampt toch degelijk. Afgaande op de clip is dit nummer gelinkt aan pesten op school en misschien autobiografisch aangezien de zanger erin meespeelt?

Fly Away zou zomaar van De Heideroosjes kunnen zijn. Scars Of Life is meer metal georiënteerd, net als I Don’t Care waar een scheurende gitaar een flinke muur optrekt. Helemaal anders is de afsluiter, het bijna tien minuten durende titelnummer Breathe. Een rustige start, ingetogen opbouw om dan te ontaarden in een soort van cross-over en onwillekeurig moet ik aan Testament denken.

Er vallen trouwens nog wel positieve zaken te vermelden over Liquid Therapy. Al is dit een startende band, vermoedelijk zonder onuitputtelijk budget, toch hebben ze voor elk van de tien nummers een degelijke clip op YouTube gegooid. De sociale media verzorgen ze meer dan degelijk. Het ziet er dus naar uit dat de bandleden de ambitie hebben om hun roots te verlaten en de grote podia te ontdekken. Onmogelijk is dat niet, Breathe is een heel degelijke plaat. Zeker als je beseft dat dit in eigen beheer is opgenomen. Met een groter budget zou waarschijnlijk de productie nog verbeterd kunnen worden om het minder ‘gebald’ en dus ruiger en zwaarder te laten klinken. Nu was gitarist Gino Lippens duidelijk duivel-doet-al want hij stond ook in voor de opname en productie.
En misschien moeten ze eens nadenken of ze al die muzikale invloeden wel willen behouden want op deze manier dreigen ze te verzuipen in de massa platen die worden uitgebracht. Ik houd hen alleszins in het oog!

Score:

80/100

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

 1. When Love Fools You
 2. Keep On Going
 3. Payback
 4. Scars
 5. Fly Away
 6. Sober
 7. Control
 8. I Don’t Care
 9. Rat Race
 10. Breathe

Line-up:

 • Bart Costenoble – Vocalen
 • Luc Van Dyck – Drums
 • Davy Gheerardyn – Gitaar
 • Gino Lippens – Gitaar
 • Hans Van Den Hende – Basgitaar

Links: