LINGUA IGNOTA – CALIGULA

Naargeestig, bleek en donker. Maar ook angstig en agressief. Caligula is een anarchistische vermenging van gevoelens en emoties uit de donkerste plekken van Kristin Hayter’s psyche. Onder de alias Lingua Ignota produceert ze haar lastig te kwalificeren noise/neo-klassieke werk. Lingua Ignota betekent niet voor niets “onbekende taal” in het Latijn.

Caligula, vernoemd naar de gelijknamige Romeinse tiran, is een zware luistersessie die niet voor iedereen is weggelegd. Los van de taaie, knakenharde muzikale vorm, is de aard ervan geen reden om joviaal de deur uit te wandelen. Hayter’s persoonlijke ervaringen met huiselijk geweld en de posttraumatische stressstoornis als gevolg daarvan vormen de rode draad door Caligula.

Hayter doet geen enkele moeite om de hardheid van de realiteit te verbloemen, of daar op wat voor manier dan ook concessies aan te doen. Begeleid door enkel piano en minimalistische drums laten klassiek gezongen teksten als “Make worthless your body, so no man can break it”, weinig tot de verbeelding over. Deze “rust” momenten komen verassend genoeg harder binnen dan de horrornoisetracks met maniakaal geschreeuw daar overheen.

Die dualiteit tussen nummers zorgt ervoor dat Caligula zich tot een spannende, emotionele wervelstorm vormt. Wanneer Hayter muzikaal gas terugneemt, vertelt ze haar verhaal vanuit verschillende perspectieven. Haar eigen perspectief, maar bijvoorbeeld ook vanuit de ‘tiran’. Wat daarna volgt is haat en wrok: de destructieve, pompende noisetracks. Kracht bijgezet door maniakale krijsen die klinken als een gevallen engel, jagend op haar prooi: wraak.


Die wraak, en daarmee Caligula, is voor Hayter een uitlaatklep. Een manier om wat ze heeft meegemaakt te verwerken. Dit is ook de reden waarom het album moeilijk kan zijn om naar te luisteren. De stof is zwaar, maar simpelweg de harde realiteit. Voor de luisteraar geeft Caligula een inzicht in hoe een persoon mentaal kan breken door toedoen van een ander.

Afsluiter I AM THE BEAST vat de mentale gevolgen van misbruik en onderdrukking helder samen. Steeds emotioneler gezongen klinkt “All I want is boundless love. All I know is violence, violence, violence”. Halverwege slaat de stemming in het nummer ook om naar een geweldadige noisetrack en krijst Hayter herhaaldelijk “Praise me, I am the beast”. Een gekwelde ziel, gebroken en gevormd door onderdrukking en geweld.

Ja, Caligula is lastig, taai en uitputtend voor je brein. Maar om de goede redenen. Waar de muzikale vorm en de thematiek zwaar en hard zijn, zit de schoonheid in de eerlijke, pure, confronterende emotie. Caligula is een album dat je aangrijpt en meermaals de haren in je nek recht overeind zet.

Score:

95/100

Label:

Profound Lore Records, 2019

Tracklisting:

 1. FAITHFUL SERVANT FRIEND OF CHRIST
 2. DO YOU DOUBT ME TRAITOR
 3. BUTCHER OF THE WORLD
 4. MAY FAILURE BE YOUR NOOSE
 5. FRAGRANT IS MY MANY FLOWER’D CROWN
 6. IF THE POISON WON’T TAKE YOU MY DOGS WILL
 7. DAY OF TEARS AND MOURNING
 8. SORROW! SORROW! SORROW!
 9. SPITE ALONE HOLDS ME ALOFT
 10. FUCKING DEATHDEALER
 11. I AM THE BEAST

Line-up:

 • Kristin Hayter

Links: