Lilium Sova – Lost Between Mounts And Dales / Set Adrift In The Flood Of People

Door de vele releases die constant binnenkomen bij Zware Metalen, wil het nog wel eens voorkomen dat een album ondergesneeuwd raakt in de grote berg van recensiemateriaal. Één van deze releases is Lost Between Mounts And Dales / Set Adrift In The Flood Of People van Lilium Sova. De band uit Genève bracht deze schijf eind 2016 uit, maar laten we meteen voorop stellen dat het niet aan de kwaliteit van de muziek gelegen heeft. Dit is namelijk een experimenteel pareltje geworden!

De schijf bestaat, zoals de titel al suggereert, uit twee delen. De eerste portie bevat het uit zes nummers bestaande Lost Between Mounts And Dales, en de overige vier nummers vormen samen Set Adrift In The Flood Of People. Waar Epic Morning uit 2012 volop gebruik maakte van de saxofoon, is deze nu volledig absent en ingeruild voor de cello. Wat overigens te verklaren is aan de hand van de bandwijziging, waarbij gitarist/cellist Loïc Blazek de plek in heeft genomen van de vertrokken saxofonist/toetsenist Michael Borcard. Grotendeels absent is dan ook het schizofrene, nerveuze geluid van het voorgaande album. Met als resultaat dat Lost Between Mounts And Dales / Set Adrift In The Flood Of People een instrumentaal post-rockhoogstandje is geworden, waarbij elk nummer de spanning treffend weet op te bouwen, als ware het de soundtrack van een thriller.

Waar de eerste portie vooral een nadruk legt op een onheilspellende sfeer, die grotendeels rustig wordt gebracht, gooit de band op Set Adrift In The Flood Of People het roer om naar een stevige metalsound, waarbij de nummers vooral gedreven worden op de gitaar en de cello slechts sporadisch nog te horen is. Het levert dan ook een interessant contrast op dat in het geheel naadloos op elkaar aansluit. Wat mij betreft heeft Lilium Sova met Lost Between Mounts And Dales / Set Adrift In The Flood Of People een album gecreëerd, waarbij ik met alle liefde na elke luisterbeurt weer op play druk. Komt dit horen als je een liefhebber bent van post-rock of filmmuziek!

Score:

80/100


Label:

Urgence Disk, 2016

Tracklisting:

 1. Dimma (Valley 1/6)
 2. Pakeneminen (Valley 2/6)
 3. Scandens (Valley 3/6)
 4. Ustabil (Valley 4/6)
 5. Lavina (Valley 5/6)
 6. Ofkæling (Valley 6/6)
 7. Invisible In Swarm (City 1/4)
 8. Forlorn Roaming (City 2/4)
 9. Sudden Craze (City 3/4)
 10. Scaffold Is Ready (City 4/4)

Line-up:

 • Cyril Chal – Bas
 • Timothée Cervi – Drums
 • Loïc Blazek – Cello, Gitaar

Links: