LIK – Misanthropic Breed

Hoe krijgen ze het toch verzonnen? De maand september was op het gebied van goede releases sowieso al zo vruchtbaar als een school brasems in de maand mei, maar zeker de fan van old school death metal kreeg luistervoer bij de vleet. Na bovengemiddeld goede albums van Skeletal Remains en Carnation, bracht ook dit Zweedse LIK zijn nieuwe album uit. Het viertal schaamt zich net als de twee eerdergenoemde bands niet voor de muzikale voorkeur, of beter gezegd de ode die gebracht is aan Scandinavische bands die van grote invloed waren bij death metal eind jaren ’80. Dat we dan praten over een Entombed, Carnage of Dismember moge duidelijk zijn.

Ook op Misanthropic Breed staan de HM-2-pedalen wederom op het maximale vermogen open. Zo beginnen The Weird en Decay op een vertrouwde manier en zit je als liefhebber gebakken met een hoog tempo van death metal, vlotte tremoloriffs en de smakelijke, vunzige vocalen. Decay doet vanwege zijn melodieuze gitaarleads tegen het einde zelfs nog even terugdenken aan de gloriedagen van Arch Enemy. Puik nummer met veel afwisseling! Het gitaartandem trekt die melodische draad eveneens goed op tijdens het vlotte, groovende Funeral Anthem. Eerder linkte ik naar het nieuwe album van Carnation, en Corrosive Survival had ik dat opzicht ook net zo goed op het oude of nieuwe album van de Belgen kunnen staan. De track is gebouwd op een basis van d-beat drums die hand in hand gaan met gezaag op de gitaren en zelfs een vette loop op de basgitaar. Met dit soort nummers is het wiel opnieuw uitvinden toch ook compleet overbodig?

Female Fatal To The Flesh is met zijn logger karakter en langere speelduur een slimme toevoeging om te voorkomen dat er sprake zou zijn van eenheidsworst. Het titelnummer dat volgt lijkt op de outro en het einde van de plaat, maar niets is minder waar. Met het uptempo, beukende Flesh Frenzy en het oerdegelijke Morbid Fascination weet je dat de moederkoek nog lang niet op is. De gitaarsolo tijdens laatstgenoemde track blijkt de start te zijn voor nog meer genot, want ook richting het einde van Misanthropic Breed krijgen we wat soleerwerk voor de kiezen tijdens Wolves en het moddervette Faces Of Death, waarin de gitaren zelfs bijval krijgen van de uitstekende drummer. Lang geleden dat ik een break en een anticiperende drummer zo goed uit de verf hoorde komen. Complimenten überhaupt voor het drumwerk in combinatie met de vocalen. Ga er maar aan staan, of zitten in dat geval.

Het drumwerk zorgt samen met het uitstekende gitaarwerk zeker voor een verschil ten opzichte van de andere releases die dit jaar verschenen. Op Misanthropic Breed laten de heren van LIK horen dat ze niet voor één gat te vangen zijn. En ondanks dat de band een veel bewandeld pad aflegt, klinkt het alles behalve gekopieerd. Sterker nog: bij Misanthropic Breed kun je de vingers weer afLIKken!

Score:

86/100

Label:

Metal Blade Records, 2020

Tracklisting:

 1. The Weird
 2. Decay
 3. Funeral Anthem
 4. Corrosive Survival
 5. Female Fatal To The Flesh
 6. Misanthropic Breed
 7. Flesh Frenzy
 8. Morbid Fascination
 9. Wolves
 10. Faces Of Death
 11. Becoming

Line-up:

 • Tomas Åkvik – Vocalen, gitaar
 • Niklas Nille Sandin – Gitaar
 • Chris Barkensjö – Drums, vocalen
 • Joakim Myre Antman – Basgitaar

Links: