Lightchapter – Time To Obey

Lightchapter is een nog jonge Deense band uit Aarhus. Time To Obey is het eerste album. In 2019 kwam er al een EP uit It All Ends Tonight. Als ik het goed heb, komt het Deense deathmetalkanon Illdisposed ook uit Aarhus. Nochtans speelt de jongere horde Lightchapter, volgens meegeleverde informatie, geen brutale death metal maar eerder een melodische variant hiervan opgevuld met wat nu metal karakteristieken. Nou, het zal mij benieuwen. In ieder geval zou het een hapklaar brokje moeten zijn voor fans van Gojira, In Flames en Bring Me the Horizon. Ook interessant om weten is dat de heren hebben samengewerkt met Tue Madsen. De legendarische producer opereert nog altijd vanuit de Antfarm studios van waaruit hij al menig band van een vet geluid heeft voorzien. Nou, dit zal mij nog meer benieuwen.

De plaat klinkt behoorlijk sterk en stevig, niet verbazingwekkend met de bovenstaande heer aan de knoppen. Nochtans weet de muziek van dit viertal me in eerste instantie niet te overtuigen. De intro, Escape, maar ook A Little Hate For Now laten middelmatige death metal horen. De obligate keyboardtonen zijn ook aanwezig maar voegen eigenlijk bijzonder weinig toe. Dance With The Insane start interessanter maar na een korte break sleept de rest van het nummer zich wat vermoeiend verder. Ik heb zo het gevoel dat het net allemaal wat te loom en te sloom klinkt. Is het omdat de drumpartijen zo slepend en sleurend zijn? Of is het de afstelling van de gitaren die bij momenten toch te zwaar doordreunt? Ik kan er maar moeilijk de vinger op leggen waar het aan scheelt. Je kan wel stellen dat ook Illdisposed die karakteristieken hanteert maar bij deze band zijn de riffs dan weer stukken sterker.

Het vervolg van de plaat met nummers als Dystopiate, Time To Obey brengen hier en daar nog wel wat variatie, maar ondanks het feit dat de heren toch behoorlijk wat moeite doen kan het me niet overtuigen. De muziek blijft in hetzelfde bedje ziek. Telkenmale één en hetzelfde tempo hanteren, telkenmale diezelfde dynamieken en songstructuren, telkenmale de nummers volproppen met vocalen helpt natuurlijk niet. En als er dan eens wat ruimte is voor cleane vocalen dan krijgen ze misschien net te weinig tijd en ruimte.

Goh, ik ga toch niet luisteren, evenmin ga ik gehoorzamen. Time To Obey, de debuutplaat van de Denen van Lightchapter, zit vol goede ideeën maar het is toch net te weinig boeiend allemaal. De melodische death metal die deze band brengt neemt je als luisteraar net te weinig bij de noten.

Score:

60/100

Label:

Eigen Beheer, 2023

Tracklisting:

 1. Escape
 2. A Little Hate For Now
 3. Dance With The Insane
 4. Between Your And My Hell
 5. Dystopiate
 6. Time To Obey
 7. Disarmer
 8. The Blind Years
 9. Afterlife

Line-up:

 • Mikkel Ottosen – Zang, gitaar
 • Anders Berg – Gitaar
 • Tobias Høst – Drum
 • Kalle Herborg – Bas

Link: