Light of the Morning Star – Charnel Noir

De Engelsman achter het project Light of the Morning Star was een maandje te vroeg met de release van zijn tweede plaat, Charnel Noir, en vond ook blijkbaar een collega om deze muziek mee te maken. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om deze zwarte parel nog wat te laten rijpen in de horrorfilmperiode en eigenlijk is dat een must voor dit type zweverige, pikzwarte gothic metal.

Dat bedoel ik dan niet in de lijn van bands als Cradle of Filth, die uiteraard ook dat genre brengen, maar verweven met extremere metal. Geen extremiteiten bij de muziek van deze Engelsman, waardoor het meteen je meug wat moet zijn. Denk aan bands als Moonspell, al leunde het debuut Nocta naar mijn gevoel veel sterker aan bij het materiaal van die Portugese band. Neen, dit grijpt eerder naar een donkere, occulte sfeer die behoorlijk old school en Scandinavisch aanvoelt.

Uiteraard leg je met Light of the Morning Star geen oude Mayhem of Burzum op, die metalkracht duikt hier nergens op, maar ergens voelt de duisternis wel zo aan, met een toetsje suicidal black metal. Er wordt immers een soort van mistige en duistere riffs gepresenteerd, met wat speelsere refreinen. Ik kan het echter niet aanbevelen voor de doordeweekse genieter van dansbare en luchtige gothic rock, aangezien dit best wel geladen overkomt. Dat is een behoorlijke constante over de hele plaat, met als uitzonderingen misschien The Endless Procession of The Guillotine en de titeltrack die inhoudelijk over de hele lijn wat luchtiger aanvoelen.

In plaats van een metalband die gothic speelt, krijg je hier dus een gothicband die het genre voedt met elementen uit de occulte blackmetalstal. Light of the Morning Star levert een slepende en gelaagde plaat af die even moet groeien, maar ongetwijfeld wat harten gaat winnen. Ideaal voor uw donkere winterdagen in het vooruitzicht.

Score:

75/100

Label:

Debemur Morti, 2021

Tracklisting:

 1. Charnel Noir
 2. Our Night Hours
 3. Ghost Moon
 4. Hymn in Hemlock
 5. Lid of a Casket
 6. There are Many Shadows
 7. The Endless Procession of the Guillotine
 8. Spectres
 9. Fangs in the Tree of Life

Line-up:

 • O-A
 • JSM

Links: