Lifesick – Love and Other Lies

Geloof mij, ik ben ook wel eens helemaal ziek van het leven. Maar dan schrijf ik niet over de liefde en leugens. Ik schrijf namelijk over bands die muziek maken, zoals deze gasten die ziek van het leven schijnen te zijn. En dan ook nog eens over liefde en andere leugens schrijven. Ik weet het, dit is een te gemakkelijke inleiding, maar aangezien de metalen archieven geen soelaas bieden, moet ik toch wat nietwaar.

In de bijgesloten promo lees ik wel dat Lifesick werd opgericht in Fredericia, Denemarken in 2015 en dat het vijftal brute en eerlijke nummers schrijven met teksten geïnspireerd door de turbulente staat van het leven. Lifesick is muzikaal beïnvloed door de Zweedse death metal en creëert met hun authentieke en explosieve mix van verpletterende tonen en moderne breakdowns een compromisloos geluid, uiting gevend aan een bijpassende visie. Schijnbaar is deze EP (luisteren doet u hieronder), die slechts elf minuten van uw tijd in beslag neemt, de vierde muzikale uitgave van deze Deense band. Dit Love and Other Lies is de eerste passage bij Zware Metalen.

Het eerste nummer Every Unpleasant Emotion zet u als luisteraar direct op het verkeerde been want de band laat southern folk en zuivere, deprimerende zang horen. Rustig in slaap gewiegd ontwaak ik plots, wanneer Rude Awakening (een meer bijpassende naam voor dit nummer bestond zeker niet!) knoeperhard door mijn oordopjes heen knalt. Wat een pijnlijk hard nummer is dit dan – inclusief gastbijdrages van Mark Whelan (Fuming Mouth) en Todd Jones (Nails)ploegt de band zich werkelijk door een bikkelharde muur van geluid heen. Ik hoor een geslaagde combinatie van death en hardcore die aanvoelt alsof er een baksteen met volle impact op mijn hoofd terecht komt. Het contrast met het eerste nummer kan niet groter zijn.

Daarna volgt haast naadloos het furieuze Reverse Birth dat een zelfde, net iets meer traditionele aanpak heeft op het gebied van songwriting. De drie nummers zijn afzonderlijk prima, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er sprake is van een zekere relatie tussen deze drie nummers. Luister hiervoor bijvoorbeeld maar eens naar de schreeuw aan het einde van het openingsnummer, die nadien overgaat in de opgefokte deathmetalmaalstroom van het tweede nummer. Dit moeten wel de meest indrukwekkende muzikale elf minuten van mijn dag zijn geweest. Graag heel veel meer van dit en vlug een beetje, levenszieke gekken!

Label:

Metal Blade Records, 2024

Tracklisting:

  1. Every Unpleasant Emotion
  2. Rude Awakening
  3. Reverse Birth

Line-up:

  • Simon Shoshan – Vocalen
  • Nicolai Lindegaard – Gitaar
  • Nikolai Lund – Gitaar
  • Jeppe Løwe – Drums
  • Jeppe Riis Frausing – Bas

Links: