Lifelong – Seul Contre Tous

Laat een willekeurige metalhead onderstaande foto zien en vraag of hij wil raden welke muziek dit Lifelong maakt. Hardcore, zal 99 van de honderd keer het antwoord luiden. Nou, da’s dus fout. Hoewel niet helemaal. Lifelong zoekt het in de stoner, maar wel voorzien van de nodige peper in de reet. Een beetje vaart maken met een zestal korte nummers op deze eerste boreling. Het langste nummer op de EP Seul Contre Tous (Alleen Tegen Iedereen zeg ik in mijn beste Frans) tikt net over de vier minuten en dat is voor de gemiddelde stonerband doorgaans de tijd waarop de tweede riff wordt ingezet.

Een bandnaam als Lifelong, zo’n albumtitel, korte nummers en stoner met een flinke dosis energie brengen…? Is er dan echt geen hardcorelink? Wel dus: de mannen hebben de nodige ervaring opgedaan in de stuiterbal/testosteronscene totdat ze besloten het wat rustiger aan te doen. Langzamer, pijnlijker, heftiger en vol vuiligheid. Een mix van hardcore en stoner, een beetje Black Sabbath meets Cro-Mags, zegt de band zelf. Het doodleuk aan elkaar verbinden van dergelijke grootheden durf ik niet aan, maar de bedoeling is duidelijk. En de uitkomst ook.

Seul Contre Tous is een opvallend, smaakvol product waarin de zware, logge stonersound een heerlijke schop in de hol krijgt dankzij de hardcore, maar zeker ook metal-invloeden die er lekker grof aan worden toegevoegd. Het is even wennen aan de wat klagerige zang van RJ, maar naarmate het plaatje vordert valt alles steeds beter op zijn plek, ook muzikaal. Het eerste deel van de EP, Non-Serviam, is wat meer rechttoe-rechttaan, op The Apostate zoekt de band meer het experiment en klinkt daardoor nog wat frisser en gevarieerder. Tot blastbeats aan toe, jawel.

Lifelong is een meer dan welkome nieuwe band met veel mogelijkheden, maar er liggen ook de nodige uitdagingen. De volgende opdracht is de eigen sound meer uit te werken: de combinatie tussen stoner en hardcore beter uitwerken. En dan blijft het afwachten wie dit oppikt. Fanatieke stoners én hardcoregasten zullen het wel links laten liggen, dus het publiek moet van elders komen. Maar van waar? Het is het probleem van elke genreoverstijgende band. Lifelong maakt het zichzelf niet gemakkelijk, maar als Seul Contre Tous het eerste resultaat is van wat deze mannen kunnen is het volkomen logisch dat ze denken: ‘Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?’.

Label:

Formula for Failure/Big Bad Wolf Records, 2020

Tracklisting:

 1. Non-Serviam Act I
 2. Non-Serviam Act II
 3. Non-Serviam Act III
 4. The Apostate Act I
 5. The Apostate Act II
 6. The Apostate Act III

Line-up:

 • RJ – Vocalen
 • Mike – Gitaar
 • Joel – Gitaar
 • Emiel – Gitaar
 • Juriën – Bas
 • Ferdinand – Drums

Links: