Lichtblick – Abkehr

Lichtblick is een Oostenrijks blackmetalkwartet dat de keuze maakt om de depressieve toer op te gaan. Waarschijnlijk niet persoonlijk, of toch? In ieder geval is het zo dat hij dit  verkiest voor de muziek. Het Belgische Immortal Frost Productions is de platenboer van dienst, een label dat toch ook wel een neus heeft voor kwaliteit. Dit Abkehr is de opvolger van Phrenesis, een plaat die verscheen, in eigen beheer, ergens in 2018. De Oostenrijkers zijn me onbekend en daar hou ik wel van. Onbevooroordeeld een mening vormen, niet teruggraven naar uitgebracht eerder werk, niet luisteren naar de eerdere platen alvorens dat de recentste muziek is beluisterd.

We kregen Geister, een nummer van deze nieuwe plaat, al in preview te horen. Noem het een smaakmakertje, een aperitiefje. Wel één dat behoorlijk zurig, ranzig en bedompt smaakte. De black metal die de heren brengen, wordt immers omzoomd en omgord met een depressief, noem het gerust een zwartgallig, smakenpalet. Denk aan de gerechten die bands als Lifelover of Livløst voor je maken. Er zijn er natuurlijk nog honderden anderen in deze keuken. Nochtans kan je Lichtblick wel herkennen tussen de andere koks. Er is met andere woorden behoorlijk wat eigenheid terug te vinden op deze plaat.

Openen met een vrolijk gerechtje? Dat is aan deze heren niet besteed. Geäst is een muzikaal snackje geworden dat zich niet al te snel laat prepareren. Het is een nummer dat zich laat kennen daar een hele, hoop duistere ingrediënten waarvan de tokkelende gitaar één van de belangrijkste is. Ook in het daaropvolgende Under The Ice wordt hiervan veelvuldig gebruik gemaakt. Het zijn vooral de door merg en been snijdende vocalen die hier de aandacht trekken. I Feel Nothing is een bijzonder goed gestructureerd nummer, met die typische drumkadans met daarover die snerpende bij wijlen bijna huilende scream’s. In de eenvoud zit het diepste verdriet. De riffs die de band produceert zijn daar het beste voorbeeld van. Het voelt vaak aan als een krassend breekmes over een precaire huid.

Ik word wel vrolijk van deze plaat. Een plaat die bol staat van de goed uitgevoerde depressieve black metal. En dit voor de moe getergde zielen onder ons. Dit voor hen die schijt hebben aan de mensen rondom hen. Laat je mee walsen op de tranen van deze Oostenrijkers, meander mee op de golven van verdriet. En neem al de gerechten tot je die deze heren met liefde en inzet hebben klaargemaakt in hun donkere keuken.

Score:

80/100

Label:

Immortal Frost Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Geäst
  2. Under The Ice
  3. Geister
  4. I Feel Nothing
  5. Amaurosis
  6. Mental Breakdown

Line-up:

  • A. – Zang, drum
  • M. – Gitaar
  • D. – Bas
  • J. – Gitaar

Links: