Libethra – Zondvloed

Libethra – Zondvloed
Eigen Beheer, 2014

Libethra, een nieuwe naam in de vaderlandse metalscene en tevens de naam van de begraafplaats van Orpheus. Een bekend zanger uit de Griekse mythologie die vooral bekend is uit het verhaal waarin hij zijn Euridice gaat terughalen uit de onderwereld. Een verhaal waar wel wat melancholie en wat woede in vermengd zit, maar waar de dichter toch ook staat voor de harmonie in de natuur. Tot daar de Griekse verhaaltjes, maar er schuilt wel wat van dit alles in deze demo Zondvloed die mij ter ore komt. Doom en black, op progressieve wijze gepresenteerd.

Uiteraard staat het nog niet allemaal op punt: de overgangen naar de hardere gedeeltes gebeuren soms wel erg bruusk, het geluid is vooral ondermaats op de krachtigere stukken en misschien zijn die hardere momenten wel iets te makkelijk gevonden (ik denk aan de overduidelijke Dissection-leidraad op de titeltrack bijvoorbeeld). Toch ben ik aardig te spreken over de opzet van dit alles en tevens de toegevoegde (toekomstige) waarde van deze band binnen de scene. Libethra is een band die bouwt op een mooi contrast tussen harmonische, romantische fases en Nederlandse zangstukken die me soms wat doen denken aan het vergane Grimm, vooral als de kalmte op tracks als De Zee Trekt Zich Terug en Confiteor eenmaal verdwijnt en er een harder segment komt.

Ik ben dus benieuwd wat deze band kan bereiken met een verzorgde sound en een complexere agressie. Zondvloed toont een band die in elk geval een pak potentieel heeft om op progressieve wijze diepgaande contrasten tussen gevoel en geweld aan te brengen. Het verhaal moet nog wat rijpen, de inhoud moet me bij de strot kunnen grijpen, maar dit strandt toch al op een mooie zeven.

Tracklisting:

Libethra - Zondvloed

  1. De Zee Als Bruid
  2. Ons Naakt Bestaan
  3. Zondvloed
  4. De Zee Trekt Zich Terug
  5. Lichtspel
  6. Confiteor

Line-up:

  • Sander – Bas, Zang
  • Roel – Drum
  • TijaD – Gitaar, Keyboard, Zang
  • Job – Gitaar, Zang

Links: