Libethra – Hoe Koud Het Was

Libethra, een kwartet uit Nederland, levert Hoe Koud Het Was aan. Dit is de tweede uiting na het eerder uitgebrachte Zondvloed. De heren staan voor een mix van progressieve doom, black en death metal en verwijzen naar grootheden als Opeth, Shining (de Zweedse) en Katatonia. Het geeft ook direct weer welke tekstuele inslag men maakt. De ontmenselijking van de mens staat centraal. Ik merk gelijk op dat het hoesontwerp in mijn ogen wel wat duidelijker kon. Zo lijkt het of de titel van het album wat lijkt te verzuipen in het geheel en ben ik geen grote voorstander van het bandlogo.

Het valt ook direct op dat de productie behoorlijk koud klinkt, wat de juiste keuze is voor dit type muziek. Met Snel en Pijnloos wordt er directief maar krachtig gestart. De interactie van screams en grunts laat zich opmerken, net als het vakkundig geweven gitaartapijt. De heren Job en Martijn hebben inderdaad goed geluisterd naar de voorbeelden hierboven, maar lijken hun eigen insteek wel gevonden te hebben. Complexere gitaarthema’s worden afgewisseld met eerder eenvoudige stampers om vervolgens weer plaats te maken voor vlijmscherpe solo’s. Op vocaal gebied zoekt men verder de grens op. Het moet gezegd worden dat de cleane lijnen van uitmuntende kwaliteit zijn. Het gestoorde aspect dat je kent van Shining-frontman N. Kvarforth heb je hier wel niet, maar ondanks dit feit, blijf ik erbij: puik werk. Dit alles valt zeker op in een nummer als Afgrond.

Wij Lijden krijgt door de veelheid aan gitaarthema’s, erge sterke drumdynamieken en de verschillende tempowisselingen iets van “catchiness” mee. Het daaropvolgende Dood Door Onschuld kent door zijn opbouw en zijn melodielijnen, ook in de zang, een verwijzing naar Katatonia. Het nummer verbergt ook wat experimentelere hoekjes en kantjes. Toch een luistertip! Een licht gestoord instrumentaaltje, niet door de basisgitaarpartij, maar door de bijgeluiden slaat de brug naar de twee afsluitende nummers van de plaat, waarvan Ijzeren Greep door zijn agressieve ondertoon me het meest aanspreekt. Misschien ook omdat voor het eerst tijdens dit album, voor mij persoonlijk dan, een Opeth-gevoel naar boven wordt gebracht.

Boeiende en interessante plaat dit Hoe Koud Het Was. Verder doorgroeien zou ik zeggen. Op muzikaal vlak staan de heren al behoorlijk ver en er moet toch ergens wel een platenboer te vinden zijn die de muziek van dit viertal wil uitbrengen.

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Snel En Pijnloos
 2. Afgrond
 3. Wij Lijden
 4. Dood Door Onschuld
 5. Weerlicht
 6. Nonpersoon
 7. Ijzeren Greep

Line-up:

 • Sander Pastoor (Karvel) – Zang, bas
 • Martijn (TijaD) – Gitaar, zang
 • Job Van Dongen – Gitaar, zang
 • Roel De Haan – Drums

Link: