Lesotho – Summer Wars

Lesotho is een post-rockband die Zware Metalen een promo van zijn nieuwste EP stuurde. Lesotho is ook een land in Afrika dat – ongelooflijk maar waar – zelfs kleiner is dan België. Van de band had ik nog nooit gehoord dus wilde ik mijn goede vriend Google even raadplegen… enig idee hoe moeilijk het is om informatie over deze band te vinden zonder ergens in de buurt van Zoeloeland te eindigen? Ik heb veel bijgeleerd over Basotho-muziek en de lekolulo. Het artikel daarover is echter voor een andere keer. Uiteindelijk vond ik wel wat info over onze post-rockende vrienden: Lesotho komt uit Boston, Massachusetts! Moh, ik hoopte nu echt op Basotho metal met de lekolulo-fluit als glinsterend middenstuk. Ik moet me hierover zetten nu.

De band belooft gelukkig veel goeds. Op de Bandcamppagina van Lesotho wordt prompt uitgepakt met invloeden van Caspian, Alcest, Russian Circles, This Will Destroy You, Jakob, ISIS (de goede ISIS, niet die moslimextremisten), Queens of the Stone Age, Hopesfall en Black Sheep Wall. Stuk voor stuk goede bands, maar hoe klinkt Lesotho dan zelf? Tijd om deze EP eens door de stereo te knallen. Ik heb het huis toch voor mij alleen.

Plusone/Timestwo begint opbouwend en rustig, om vervolgens snel op tempo te komen. Een lekkere drumbeat en atmosferische gitaren vullen mijn woonkamer. Niet slecht, maar allemaal vrij cliché. Ook het volgende nummer Altar Fire doet alles behalve verrassen. Ik kan bezwaarlijk zeggen dat dit slechte muziek is, maar de nummers missen een zekere slagkracht, een zekere uniekheid. Iets wat de muziek van Alcest of Russian Circles bijvoorbeeld wél heeft. Pride & Sorrow klinkt gelukkig al iets pittiger, maar blijft op dezelfde schwung doordansen. Dit is wel reeds het beste nummer van deze plaat, maar toch overstijgt deze het label van achtergrondmuziek niet. Gelukkig – en alsof de band het zelf lijkt te beseffen – eindigt het album met een lekker knallende To See With Eyes Unclouded. Het niveau van dit album ging duidelijk crescendo. Een lijzige opbouw mondt uit in een bars en stevig tussenstuk, dat minuten later weer talmend uitdooft in een zachtjes dichtslibbende conclusie van de EP.

Na nauwelijks 22 minuten zit onze vakantie in Lesotho er reeds op. Het is een uiterst korte EP die eigenlijk weinig indruk op mij wist te maken. Ik heb al zoveel gelijkaardige platen gehoord in mijn leven. Magnus Lindberg van Cult Of Luna masterde deze EP. Nja, de muziek is ook helder en krachtig en het trio achter Lesotho heeft ontegensprekelijk talent. Daarom vind ik het vervelend om te moeten toegeven dat de muziek me evenveel deed als de laatste 35 films van Adam Sandler. De bandleden van Lesotho staat uiteraard niet iedere ochtend op met als enige levensdoel indruk te maken op mij. Dus ik gun dit trio het allerbeste en ik ben er zeker van dat er onder onze lezers genoeg mensen zijn die deze muziek wél enorm kunnen appreciëren. Ik ga wat verder lezen over de lekolulo… wist je dat ze hier schapen mee hoeden in Lesotho?

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Plusone/Timestwo
  2. Altar Fire
  3. Pride & Sorrow
  4. To See With Eyes Unclouded

Line-up:

  • Kyle Loffredo – Gitaar
  • Zach Ganshirt – Drums
  • Cliff Cazeau – Basgitaar

Links: