Les Bâtards Du Roi – Les Bâtards Du Roi 

Alle smeerlappen verzamel u en dit op bevel van uw koning! Argh, hoe zou dat toch klinken op de dag van vandaag? Je zou zo maar worden opgepakt door de politiemensen en in de cel belanden wanneer je dit op een zonnige zondag op de lokale markt keihard loopt te roepen. Misschien word je wel aanzien als één of andere bastaard en word je verbannen. Het moeten nog eens tijden geweest zijn die Middeleeuwen, heerlijk toch. Eenieder die mijn schrijfsels wel eens leest, weet dat ik binnen de black metal wel wat voorkeuren heb qua stromingen of scholen. De Franse blackmetalschool is er daar één van. Noem ze maar op de bands die majestueuze veelal melodische black metal produceren. Ik noem er maar een paar: Glorior Belli, Merrimack, Seth, Aorlhac, Hyrgal, Griffon, Glaciation, Anorexia Nervosa, Abduction, Houle, … ik kan zo nog wel even doorgaan.

Dit relatief nieuwe Les Bâtards Du Roi is een vierkoppig collectief afkomstig uit Orléans, Frankrijk. Het debuut komt via een klein label L’Ordalie Noire. Deze platenboer tracht de lokale scene te ondersteunen en daar zeggen wij natuurlijk geen neen tegen. Ik kwam eerder toevallig op dit plaatje uit en maar goed.

Tourment is de naam van één van de eerste twee nummers die we al aangeboden kregen als een soort van proevertje. Het is een brutaal melodisch blackmetalnummertje met die typische Franse slag. Robuust drumwerk, fijnmazig leadspel en rasperige keelgeluiden zorgen ervoor dat je binnen enkele tellen het gevoel hebt dat je in hoogst eigen persoon, met je twee vuisten, je twee knoesten, best wel nog een keer op de meters hoge houten poort van het kasteel moet gaan kloppen. Je wilt immers de jonkvrouw, die zich dient schuil te houden in het verblijf van de koning, nogmaals aanschouwen. Enkele ogenblikken later word je door een duo zwaar bewapende wachters terug het bos in gestuurd alwaar je van afkomstig was. Het bos, het woud waar je al bijna je hele leven in doorbrengt, je bent er immers naar verbannen. Les Litanies Des Fils Bannis is dan ook een soort nummer dat voor je geschreven lijkt. Het start rustig, slepend bijna op zo een wijze dat je denkt dat de landgenoten van Alcest het nummer aanheffen.

Maar we gaan terug naar het begin van de plaat, daar waar het avontuur start. Gregoriaans gezang, kerkklokken en vervolgens een verhalende stem die een melodische leadpartij vanuit de achtergrond net niet kan verbergen. Screams die lekker lang aanhouden nemen dezelfde partij mee en je voelt gewoon een beestig blastbeat aankomen! Heerlijk! Verder werken deze vier Fransen dit nummer, dit titelnummer op een bijzonder bijtende wijze tot in de epische puntjes uit. De boel opzwepen, het volk opruien, daar wachten deze bastaards niet mee. Pestilence is een blackmetalpareltje verstopt in een thrashy jasje. Of heb je het liever dampend en stampend alsof je met je blote voeten door de mest op het stadsplein moet banjeren, luister dan naar La Fin De La Journée. Wil je liever wat laveren in de wouden, bossen rond het kasteel en dit op je gemak zonder dat de dorpelingen je storen, neem dan Jeanne even mee. Let wel een imposante cleane zang kan zo maar eventjes de dieren uit het bos verjagen.

Les Bâtards Du Roi van het Franse Les Bâtards Du Roi is een bijzonder sterke melodische blackmetalplaat en kan zo in het rijtje geplaatst worden van Franse topreleases. Alle typische Franse schoolelementen zitten erin verwerkt. Daarnaast kent de muziek een behoorlijk episch, heroïsche inslag. Ik krijg spontaan de idee om nogmaals ergens op de barricades te gaan springen en dit in het voordeel van de zwakkeren onder ons, de bannelingen of bastaards.

Score:

90/100

Label:

L'Ordalie Noire, 2024

Tracklisting:

 1. Prologue
 2. Les Bâtards Du Roi
 3. Pestilence
 4. Tourment
 5. La Fin De La Journée
 6. Les Litanies Des Fils Bannis
 7. Mi Noble, Mi Sauvage
 8. Jeanne
 9. Un Jour Je Quitterai Cette Terre

Line-up:

 • Régicide – Zang, gitaar
 • Dæmônicus – Drums
 • Blasphème – Bas
 • Lancelot – Gitaar

Link: