Lento – Live Recording 8-10-2011

Lento – Live Recording 8-10-2011
Denovali Records, 2012

Vorig jaar nog sprak broeder Bart nog met lof over de vorige plaat Icon, van de band Lento: Instrumentale sludge op hoogstaand post-metal niveau uit Italië. Onder de vleugels van Denovali lanceren ze een live-editie, zonder een echte titel, maar die wel dient als overzicht van de twee voorgaande releases.

Het voordeel dat een live opname met zich meebrengt voor dergelijke muziek, is dat meestal wel gestreefd wordt om het trippende karakter van de albums neer te plaatsen. Dat is zeker een aspect dat deze Italianen aanreiken met dit optreden op eigen bodem: dreunende gonzen, basserige sferen en de a ritmische spankracht van de laatste twee albums wordt op schitterende wijze gepresenteerd. De grondstof van die platen is zonder twijfel dezelfde, al doen de nummers van Earthen uit 2007 me net ietsje meer zweven. Het gevoel is fenomenaal wanneer de sludge/drone-herhalingen je in hun greep krijgen, de melodische lijn die er halverwege tracks als Need mee induikt is dan de kers op de taart.

Verplicht voer voor fanaten van Amen-Ra of Cult of Luna, maar ook voor andere sludge-fans die wat atmosferische intermezzo’s en herhalende partijen kunnen waarderen. Met zo’n live versie krijg je uiteraard wel een goed beeld van wat zo’n band kan brengen, al frustreert het ook dat je zo’n geluid en vooral zo’n sfeer niet in je woonkamer kan creëren met deze plaat.

Tracklisting:

Lento - Live Recording 8-11-2011

 1. Icon
 2. Earth
 3. Hymen
 4. Hymn
 5. Still
 6. Need
 7. Vault
 8. Hadrons
 9. Least

Line-up:

 • Emanuele Massa – Bass
 • Federico Colella – Drums, Live Samples
 • Donato Loia – Guitars
 • Lorenzo Stecconi – Guitars
 • Giuseppe Caputo – Guitars

Links: