Lekamen Illusionen Kallet – Avgrundspoetens Flamma

Lekamen Illusionen Kallet is een project van Graav, die ook bij Armagedda speelt. Een zeer curieus geval is dit Avgrundspoetens Flamma. Echt zingen kan de beste man niet, maar hij doet het stiekem toch. Avgrundspoetens Flamma bevat los ingespeelde black metal met cleane gothiczang die mij doet gniffelen.

De drums hangen van simpliciteit aan elkaar, maar slagen er desondanks in om alles zeer consistent aan elkaar te rijgen. Het lo-fi geluid draagt bij aan het sfeertje. Het sfeertje is vooral het gevoel van een eenzame ziel in een oefenruimte. Alles klinkt natuurlijk en organisch, maar de melodieën weten regelmatig hypnotiserend te worden. Dat is ook gelijk de kracht van dit project. De gitaarlijnen weten depressie over te brengen op een hypnotiserende manier. Naast de bezwerende nummers zoals Avgrundspoetens Flamma vinden we ook meer Celtic Frost-inspiratie op Helgedomens Dodsportar, waar rock ‘n roll een prominente rol speelt.

Hoewel de zang mij in eerste instantie op de lachspieren werkt, wordt het steeds normaler om te horen. Het blijft wat ongetraind klinken, dat is wel jammer. Op Dodsliv is het bijna een soort dronken gelal. Op Kvavan is het even achter de oren krabben, want is dit nu expres vals of per ongeluk vals. Ik durf het niet te zeggen. Wel rockt het allemaal lekker voort, zonder echt de melancholie te verlaten. Wanneer de vocalen niet zingen wordt een soort doodsrochel geproduceerd, welke klinkt als de laatste hoest van een fervente zware shagroker met verkoudheid. De relaxte atmosfeer zorgt er echter voor dat het er allemaal prima binnen past.

Het is een excentrieke plaat vol met organische melancholische rock en black metal. Het punt dat Lekamen Illusionen Kallet maakt is dat het vooral niet te technisch moet zijn. Toch overtuigt deze plaat desondanks met zijn licht epische riffs en vermogen om de luisteraar mee te voeren in een soort trieste flow. Het is die epiek en melancholie die hier een vreemde balans vinden. Het is vooral vreemd omdat de overgangen soms best hard zijn, maar de flow tóch vaak behouden blijft. De op gothic geïnspireerde vocalen zijn het zwaktebod, maar tegelijk ook de reden dat de band niet klinkt zoals elke andere blackmetalband ooit. Een beetje vreemd… Maar wel lekker.

Score:

73/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Svartkonst
  2. Avgrundspoetens Flamma
  3. Helgedomens Dodsportar
  4. Avliv
  5. Kvavan
  6. Dodsliv
  7. Avtryck

Line-up:

  • Graav – Alle instrumenten

Link: