Leaves’ Eyes – Black Butterfly

De gothic sensatie uit Duitsland timmert al heel wat jaren aan de weg van symfonische metal. In de tijd dat dit specifieke genre zijn hoogtepunt kende (medio 2003) werd Leaves’ Eyes opgericht en nu, zestien jaar verder, praten we over een gerenommeerde band met maar liefst zeven albums, zes EP’s en een boel singles. Dit jaar voegt de formatie EP nummer zeven toe aan de lijst: Black Butterfly. Het is een release met vier nummers, waaronder een klassieke versie van het alom bekende kerstnummer, Stille Nacht.

Oorspronkelijk opgericht door Liv Kristine (bekend van haar soloproject en van Midnattsol), is de band sinds 2016 verder gegaan met de Finse, schone frontvrouw Elina Siirala (Angel Nation). Elina is familie van Nightwish-toetsenist en componist, Tuomas Holopainen. Zou de muzikaliteit dan net zo hard door haar aderen stromen als bij haar neef?

De EP wordt ingeluid door de titeltrack. Een droomachtige melodie ondersteunt een prachtig riedeltje op de fluit als al na vijftien seconden de drums en gitaren invallen. Stevig, episch en een vertrouwde klank voor de luisteraars die bekend zijn met het genre. In de coupletten wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van de borststem door Elina, maar gaat dit over naar een haast opera-achtige kopstem in de refreinen. Ondersteund met wat gruntwerk van Alexander (en andere leden?) zet dit wel een fijne atmosfeer neer. Het gitaarwerk is hier voornamelijk functioneel. Daar valt dan ook weinig over te vertellen. Totdat men bij de solo aankomt, hoe kort deze ook mag zijn. Deze onderbreekt het geheel nét even genoeg op om het interessant te houden.

Steviger wordt het met het nummer Serkland. Een onheilspellende, gure wind raast door de speakers als de melodie inzet en het tempo wat meer omhoog gaat. Ik weet niet waarom, maar ik krijg hier een erg hoog piratengevoel bij. Piratenmetal? Nee, toch niet. Op de achtergrond, tussen de instrumenten in, is er een koor te horen. Dit klinkt echter wel wat kunstmatig en het had mooier geweest als deze partijen echt waren ingezongen. Het gruntwerk in dit nummer klinkt wel lekker bruut en weet het geheel weer de goede kant op te trekken. De tremolo op Elina’s stem bij de opera-stukken geven een klassieke en fijne twist aan het nummer.

Night of the Ravens gooit het over een iets andere boeg en komt wat meer in de buurt van Nightwish. De orkestratie en koorzang klinken hier al een heel stuk professioneler. De opbouw van de instrumentatie en zang doet echter wel heel erg denken aan de Finse grootheden van symfonische metal. Hoewel het dus niet erg origineel klinkt, is het wel een succesvol recept en luistert het fijn weg.

Tja, en dan dat kerstnummer… Nu ben ik nooit echt een fan geweest van deze feestdagen en al helemaal niet van de muziek daaromtrent, dus het is ietwat lastig om hier een objectieve mening over te geven. De band presenteert hier de Duitse variant van dit klassieke stuk, waar minimalistisch het juiste woord is. Klein, ingetogen en vooral bedoeld om de ziel aan te spreken. Toegegeven, zodra de samenzang de harmonie opzoekt, klinkt het wel aangenaam.

Leaves’ Eyes toont met Black Butterfly aan nog steeds aanwezig te zijn, maar pakt niet groots uit. Een prima opvuller in de al rijke discografie, maar niet een plaat om over naar huis te schrijven. Misschien bewaart de band de inspiratie en het betere werk voor een nieuw album? Wie weet…

Label:

AFM Records, 2019

Tracklisting:

  1. Black Butterfly
  2. Serkland
  3. Night of the Ravens
  4. Stille Nacht

Line-up:

  • Elina Siirala – Zang
  • Alexander Krull – Zang
  • Thorsten Bauer – Gitaar
  • Micki Richter – Gitaar
  • Joris Nijenhuis – Drums

Links: