Laster – Het Wassen Oog

De Nederlandse bloemenexport blijft gestaag groeien. Dat zou zomaar kunnen komen door de ogenschijnlijk exponentiële groei van de Hollandse zwarte tulp. De blackmetalscene staat in bloei, dat bleek vooral tijdens het Maalstroom-project op Roadburn. Laster is daar misschien wel de spannendste groep in de line-up. De drie heren spelen en experimenteren sinds hun oprichting ver buiten de grenzen van de conventionele black metal.

Openingstrack Vacuüm ≠ behoud bewijst dat Laster goede, degelijke songs kan schrijven. Niet voor niets dat deze track als eerste single is uitgebracht. Direct na de aftik van de drumstokken zit je in de wereld van Het Wassen Oog. Melodische zang wordt afgewisseld door Laster‘s kenmerkende schreeuw vocalen: een soort gedempte, fluisterschreeuw die opvallend fijn te verteren is.

Het Wassen Oog is een wisselwerking tussen black metal en rustige avantgarde intermezzo’s, afgetopt met een vleugje jazz. Deze combinatie laat de luisteraar het ene moment zweven door de kosmos om vervolgens daar als een raket doorheen te razen. Laster blijft door die afwisseling boeien, maar kan ook afstoten als je de jazz/avantgarde-kant minder goed trekt. Dat is zeker het geval wanneer halverwege Het Wassen Oog de experimentele kant een steeds prominentere rol krijgt.

In eerste instantie worstelde ik hier zelf mee. Dat komt met name omdat de black metal van Laster haast on-Nederlands goed is. Een fietsbel tijdens Haat & Bonhomie is een leuk detail dat het Nederlandse benadrukt. Want wanneer Laster gas geeft, creëert het een unieke mix van klassieke black metal door atmosferisch gitaarspel en dansbare baslijnen. Een genot om naar te luisteren.

Laster en Het Wassen Oog doen me ergens denken aan het werk van H.P. Lovecraft. De tastbare realiteit van de black metal als basis, maar véél verder kijken dan dat. Op zoek naar het onbekende en het grenzen van het onverklaarbare. Dit betekent ook meteen dat het niet voor iedereen weg is gelegd. Ben je op zoek naar een klassieke blackmetalplaat, dan is dit niet wat je zoekt. Ben je echter bereid verder te kijken en je eigen grenzen te verleggen, geef Het Wassen Oog dan zeker een kans.

Score:

85/100

Label:

Prophecy Productions, 2019

Tracklisting:

 1. Vacuüm ≠ behoud
 2. Schone Schijn
 3. Zomersneeuw
 4. Ondersteboven
 5. Haat & Bonhomie
 6. Blind Staren
 7. Weerworm
 8. Zinsbetovering

Line-up:

 • S. – Alle instrumenten, vocalen
 • N. – Alle instrumenten, vocalen
 • W. Damiaen – Alle instrumenten, vocalen

Links: