Lanfear – The Art Effect

Lanfear – The Art Effect


Sommige bands leveren een dijk van een plaat af, maar weten toch niet die ene, juiste snaar te raken. Dat overkwam mij dit maal bij de Duitse formatie Lanfear. ‘The Art Effect’ is pas de derde plaat van deze vrij jonge band, en het niveau is in principe huizenhoog. De productie is lekker en het spel van de vijf heren is retestrak. De band speelt power metal, zoals we die gewend zijn uit Amerika. Denk hierbij vooral aan een band als Jag Panzer, of het klassieke Agent Steel. Vooral de zang is typerend voor het US-metal geluid, en zanger Tobias Althammer weet incidenteel zelfs tot grote hoogten te stijgen.


Probleem met de muziek is de enorme overdaad aan al dan niet goede ideeën. In vrijwel ieder nummer zitten zo veel ideeën dat de cd over de gehele linie genomen erg druk is. Sterker nog, de band werkt me af en toe op de zenuwen! Men zwalkt van Dream Theather achtige prog-metal naar power metal naar pure US shit, en dat allemaal in een tijdsbestek van een paar minuten.


Gelukkig zijn er ook momenten waar Lanfear zich zelf in toom weet te houden, en wanneer dat gebeurt krijgen we werkelijk prachtige nummers voorgeschoteld, die zich moeiteloos met het neusje van de metalen zalm kunnen meten. De band klinkt dan, en het zal mijn subjectiviteit en affiniteit jegens Duitse metal wel weer zijn, vooral als de goede oude Scanner. De bombastische kant van de band wordt van stal gehaald en de klassieke Teutonische koortjes worden uit volle borst ingezet. Het zijn dit soort spaarzame momenten (opener “Stigmatized”, “The Artefact”, “Beneath it All” en “Fortune Lies Within”) die het album een absolute meerwaarde geven. Momenten dat je bij jezelf denkt: “Als een band dit soort muziek kan fabriceren, waarom doen ze dat dan niet op de hele plaat???”


Het moge duidelijk zijn: deze cd heeft hele gemengde gevoelens bij mij achtergelaten, vergelijkbaar met de eerste keer dat ik Savatage hoorde. Savatage heeft twee heel duidelijke kanten: prachtige, gevoelige nummers en harde metal-stampers. Alleen de eerste variant is aan mij besteed. Zo is het dus ook met Lanfear. De band is niet slecht, de plaat klinkt als een klok, maar zal niet aan iedereen besteed zijn. Eerst maar even beluisteren, aldus luidt het devies.


Lanfear - The Art Effect
Tracklist:

1 Heresy

2 Stigmatized

3 Traces of Infinity

4 The Artefact

5 Conscience Inc.

6 Deeper

7 Beneath it All

8 Fortune Lies Within

9 V.o.a.t.

10 The Spell