Landstrykar – A Walk Amidst The Cairns

Ene André Kramer gaat schuil achter Landstrykar. Een Nederlander. Ik ken hem niet, maar hij maakt wel mooie muziek. Muziek die is verzameld op een album vol dungeon synth dat de naam A Walk Amidst The Cairns draagt. Dit is zijn debuut. Het album is een muzikale weergave van de wandelingen door noordelijke landschappen, aldus de maker van dit werk. Kijkend naar de albumcover zal hij daarmee niet de noordelijke Nederlanden bedoelen. Die cover is trouwens het minst aantrekkelijke aan dit album, vooral omdat het logo niet helemaal lekker in de foto valt. Alsof het twee verschillende beelden zijn.

Orkestraal en episch zijn de kernwoorden volgens Landstrykar, maar Wanderlust doet de vogels vrolijk fluiten, waardoor gelijk een pastorale sfeer ontstaat. Het is muziek die de verwondering om de natuur wil vertalen in epische keyboardambients. Hoe dat overkomt? Best wel ‘wow’! Het voelt inderdaad als een wandeling over smalle bergpaden en over winderige toppen. Het landschap verandert golvend, voorzichtig, of soms juist ineens met de blik op een imposante rij door sneeuw bedekte toppen, een wijds meer, of groene valleien. Er komen blazers aan te pas om daadwerkelijke epische vergezichten op te roepen. In het geval van Majestic Mountain Views is het de koorzang die op elvenachtige wijze epiek mag brengen. Even wordt stilgehouden bij dergelijke verwondering, om vervolgens door middel van de ritmesectie weer in beweging te worden gebracht. Op Realms of Ancient Giants zijn de ritmes weergegeven zoals je dat ook bij Summoning kan horen, het geluid van trommels in de diepte. Path of Perseverance klinkt als een vrij eentonige wandeling, en komt zodoende als iets minder episch uit de verf. Het titelnummer werkt met de toevoeging van steeds nieuwe melodie en zo groeit het nummer steeds verder.

Een album dat niet had misstaan bij landschappen uit een epische film als Lord of the Rings of een epische game als Skyrim. Qua complexiteit haalt het dat niveau misschien nog niet, maar qua sfeer weet Landstrykar uitstekend hoe je beelden kan oproepen met atmosferische muziek. Een debuut dat je zeker eens moet luisteren wanneer je van soundtrack/dungeon synth houdt.

Score:

80/100

Label:

Dungeon Deep Records, 2021

Tracklisting:

  1. Dawn Of A New Journey
  2. Wanderlust
  3. Whimsical Nature
  4. Realm Of Ancient Giants
  5. Majestic Mountain Views
  6. Embers & Moonlight
  7. Marching Through Morning Mist
  8. Path Of Perseverance
  9. Walking Amidst The Cairns

Line-up:

  • André Kramer – Alles

Links: