Lamb of God – VII: Sturm und Drang

Lamb of God – VII: Sturm und Drang
Nuclear Blast, 2015

Stiekempjes is het Amerikaanse Lamb of God opgeklommen tot de hogere regionen van de zware metalen. Sterker nog, het zevende album (acht als we de plaat onder de bandnaam Burn the Priest meetellen) VII: Sturm und Drang, is momenteel wereldwijd een van de best verkopende metalplaten van het moment. En terecht, want het is een juweel van een album.

De ontwikkeling van dit album wordt gekenmerkt door de tijd dat zanger Randy Blythe een aantal weken een cel in Tsjechië van binnen zag als gevolg van een onderzoek naar de dood van een fan tijdens een concert van de band in 2010. Die periode in het leven van de tekstschrijver sijpelt door op dit album. Soms zijdelings (Still Echoes is geïnspireerd door de Pankrác gevangenis waar de guillotine die de Nazi’s gebruikten nog gewoon staat), soms direct (512, een verwijzing naar Blythe’s celnummer, start met de tekst: ‘Six bars laid across the sky/Four empty walls to fill the time/One careless word, you lose your life/A grave new word awaits inside’).

Of het nu door de gevangenis komt of niet, VII: Sturm und Drang is een plaat vol heerlijk groovende death/thrashmetal. Blythe schreeuwt, zingt, krijst en gilt de longen uit zijn lijf en zijn band volgt hem op de voet. Aan het werk van drummer Chris Adler (tegenwoordig ook trommelaar bij Megadeth) had iets meer aandacht in de mix mogen worden geschonken, maar dat is dan ook het enige mindere punt aan deze plaat.

VII: Sturm und Drang is een kunststukje waar hoorbaar over is nagedacht. Alle puzzelstukjes vallen er precies op hun plek. De songs zijn logisch van opbouw zonder dat het muzikale geweld ontspoort en staan ook nog eens op een logische volgorde op de plaat. Zo stopt de agressie halverwege bij Overlord, waarin Blythe laat horen gewoon goed te kunnen zingen. Het nummer ontpopt zich tot een duistere metalballad waarin halverwege het gas erop gaat om daarna toch weer af te zwakken zonder dat de dreigende ondertoon wordt verloren. Een beetje zoals Pantera dat ooit zo goed kon.

Chino Moreno van Deftones doet een muzikale duit in het zakje op Embers maar het beste nummer komt voort uit een andere samenwerking. Afsluiter Torches is een nummer vol sluimerende woede en constante dreiging waarin Blythe en Greg Puciato van The Dillinger Escape Plan elkaar tot indrukwekkende vocale prestaties weten te verleiden. ‘I am the inferno/I am legion’. Echt wel! Binnenhalen deze plaat! Lamb of God legt de standaard voor hoe een grote, moderne metalband anno 2015 moet klinken.

Tracklisting:
Lamb of God - VII Sturm und Drang 200x200

 1. Still Echoes
 2. Erase This
 3. 512
 4. Embers
 5. Footprints
 6. Overlord
 7. Anthropoid
 8. Engage the Fear Machine
 9. Delusion Pandemic
 10. Torches

Line-up:

 • Randy Blythe – Vocalen
 • Willie Adler – Gitaar
 • Mark Morton – Gitaar
 • John Campbell – Bas
 • Chris Adler – Drums

Links: