Lamb Of God – The Duke

Uit interviews met de Amerikaanse groovegigant Lamb Of God is altijd duidelijk geworden dat de band een hechte band met zijn fans nastreeft. Toen Wayne “The Duke” Ford, een groot fan van deze formatie en bevriend met zanger Randy Blythe, op drieëndertigjarige leeftijd overleed na vijf jaar gevochten te hebben tegen leukemie, besloot de band een EP uit te brengen ten ere van Wayne. Daar is The Duke het resultaat van, een EP met twee nieuwe nummers en drie liveopnames van nummers van het recent uitgebrachte VII: Sturm Und Drang. Ondanks dat de spirituele inslag van dit schijfje gewaardeerd dient te worden, laat de uitvoering helaas te wensen over.

Aftrapper The Duke werd opgenomen tijdens de sessies voor het album VII: Sturm Und Drang en is dus effectief een B-side. De songteksten zijn geïnspireerd door de strijd van Wayne Ford en bespreken de urgentie om het meeste te halen uit je resterende bestaan. In lijn met de emotionele onderslag van het nummer, brengt zanger Randy Blythe cleane zang, wat we al eens eerder gehoord hebben in een nummer als Overlord van VII: Sturm Und Drang. In instrumentaal opzicht ontbreekt echter de overbekende schwung van Lamb Of God, en dat komt vooral door de rechtlijnige drums die Chris Adler-onwaardig zijn. Naast het weinig spannende gitaarspel, maakt de voorspelbare songstructuur (verse-chorus-verse-chorus-bridge-chorus) het begrijpelijk dat dit lied niet op het studioalbum verschenen is.

 

Dan over op het tweede nieuwe nummer Culling, dat meteen beter klinkt, met intensere riffage, hardere grooves, en de vertrouwde schreeuw van Randy Blythe. Dit had zomaar van een plaat als The Wrath of Sacrament kunnen komen, en dat is zeker een compliment. De reden waarom je deze EP in huis zou willen halen, ligt dan vooral in dit aanstekelijke nummer, ondanks dat het bestaansrecht van deze schijf volledig op de schouders van het eerste nummer valt. Omdat een 7″ nu eenmaal twee zijdes heeft, worden vervolgens drie liveopnames gepresenteerd als opvulmateriaal. Still Echoes klinkt met haar doffe geluid en slappe vocalen als de slechtste van de drie, maar ook 512 en Engage The Fear Machine geven geen reden om naar deze opnames te luisteren in plaats van het reguliere studioalbum. Gelukkig zorgt het uitstekende Culling er in ieder geval voor dat dit schijfje niet in de vergetelheid dient te vallen.

lambofgodthedukeepbigger

Label:

Nuclear Blast, 2016

Tracklisting:

  1. The Duke
  2. Culling
  3. Still Echoes (live op Rock Am Ring)
  4. 512 (live op Bonnaroo)
  5. Engage The Fear Machine (live op Bonnaroo)

Line-up:

  • Randy Blythe – vocalen
  • Mark Morton – gitaar
  • Willie Adler – gitaar
  • John Campbell – basgitaar
  • Chris Adler – drums

Links: