La Sombra Del Tejo – Unto de Muerto

Onder de schaduw van de Taag gebeuren er allerlei spookachtige dingen. Tenminste, als we het brein achter het eenmansproject La Sombra Del Tejo moeten geloven. De bandnaam betekent namelijk letterlijk ‘De Schaduw van de Taag’, en de teksten gaan over Spaanse volksverhalen.

Op deze EP krijgen we vier nummers te horen die naar eigen zeggen geïnspireerd zijn op het oude werk van Ulver en Isengard. Lo-fi, rechtlijnige black metal zonder poespas dus. Vanaf het moment dat opener De Viga en Viga begint, wanen we ons dan ook meteen in een Noorse kelder ergens in de jaren negentig. De opnamekwaliteit staat volgens  blackmetaltraditie op standje aardappel en de gure riffs en screams zijn in staat om ieder knalfluif te veranderen in een koffietafel. Zo tegen het einde van het nummer wordt er ongelofelijk irritant over de gitaarsnaren geschuurd, wat de luisterervaring nog ietsje wranger maakt. Het daaropvolgende Brujas De Brahona is een korte soundscape met wat horrorelementen. Zo horen we een heksje lachen en wat rammelende botten. Hierna gaat La Sombra Del Tejo stug door met zijn compromisloze zwartmetaalgeweld waarin de melodiën soms weg lijken te vallen in het cymbaalkabaal dat erg aanwezig in de mix staat. Op Unto de Muerto wordt er plotseling een heel andere koers gevaren. Het tempo is traag en meeslepend, en de gitaren krijgen goed de kans om hun theatrale weeklaag te laten horen. Je voelt de koude adem van Transsylvanian Hunger al bijna in je nek hijgen. Het nummer is met kop en schouders het hoogtepunt van deze EP. Geen wonder dat ze deze schijf er naar vernoemd hebben.

Als je houdt van traditionele black metal uit de Noorse school, dan zou je deze EP van een luisterbeurt kunnen voorzien. Verwacht er echter ook niet al te veel van.

Label:

Darkwoods, 2022

Tracklisting:

1. De viga en viga
2. Brujas de Barahona
3. Ponzoña y hambruna
4. Unto de muerto

Line-up:

  • Daniel Salmador / Ketika Hispanna – Alles

Links: